x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Mai putini imigranti!

Mai putini imigranti!

17 Mar 2005   •   00:00

Statele europene devin din ce in ce mai intolerante cu cetatenii straini, chiar daca avantajele economice aduse de forta de munca mult mai ieftina sunt considerabile.


MARIA TOADER

POLEMICA. Imigrantii care isi cauta de lucru nu sunt doriti de multe dintre statele membre
Valul mare de imigranti constituie o problema veche a statelor familiei europene, iar solutionarea ei este unul dintre motivele a numeroase dispute intre membrii Uniunii. De exemplu, Spania si Germania, statele UE pentru care imigrantii au predilectie, au impus reglementari speciale pentru strainii care le bat la usa. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care romanii nu au fost primiti de spanioli, dar si un motiv de nemultumire pentru Legislativul european, care nu este de acord cu legile pe care atat Spania, cat si Germania le promoveaza pentru atragerea fortei de munca din strainatate.

IMPREUNA. Parlamentul European considera ca deciziile importante care se iau referitor la situatia imigrantilor ilegali din cadrul comunitatii ce nu are frontiere interne trebuie luate dupa consultari in prealabil cu ceilalti parteneri europeni, lucru care nu a fost pus in practica si de cei doi membri. De altfel, Legislativul de la Strasbourg a dezbatut la inceputul saptamanii doua proiecte de lege legate de problema imigrantilor. Ambele texte se refera la stabilirea liniilor viitoarei politici europene cu privire la gestionarea fluxurilor de imigranti, atat la nivel comunitar, cat si la nivelul statelor membre. Proiectele prezentate recomanda si o stransa legatura intre politicile europene privind crearea de locuri de munca si coordonarea structurilor care participa la gestionarea fluxurilor de imigranti, dar si in ceea ce priveste buna difuzare si utilizare a programelor financiare.

PARERI. O alta perspectiva relevanta asupra situatiei imigrantilor este chiar cea a europenilor simpli, care isi doresc intr-o proportie covarsitoare restrictionarea imigratiei in cele 25 de state ale Uniunii, conform unui studiu al Observatorului european pentru fenomene rasiste si xenofobe (EUMC).

Aproape 60% din locuitorii celor 15 state membre mai vechi ale UE sunt de acord cu aceasta limitare a accesului strainilor in spatiul comunitar, in timp ce doar 42% din cetatenii celor 10 state devenite membre in 2004 sustin o astfel de masura. Studiul a relevat ca persoanele care nu au un nivel al cunostintelor foarte ridicat sau care traiesc in zone rurale sunt mai susceptibile sa abordeze o atitudine negativa fata de minoritati.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul