x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Mancarurile din Raiul obcinilor

Mancarurile din Raiul obcinilor

19 Oct 2005   •   00:00

Paduri imbatranite de vreme, poteci intortocheate, rauri cu apa cristalina, traditii si legende, mit si realitate, credinta si magie, un soare ce rasare si apune tainic, doar aici, in inima Carpatilor, transformand o simpla vizita prin Bucovina intr-un adevarat prilej de sarbatoare.

REPORTER IN BUCOVINA
Paduri imbatranite de vreme, poteci intortocheate, rauri cu apa cristalina, traditii si legende, mit si realitate, credinta si magie, un soare ce rasare si apune tainic, doar aici, in inima Carpatilor, transformand o simpla vizita prin Bucovina intr-un adevarat prilej de sarbatoare. Un loc magic, unde Dumnezeu, "ghidat" poate de sufletul oamenilor, a lasat o parte din Rai, anume spre a ne bucura cu totii.

Nimic nu este asezat la intamplare, dimpotriva, de la gospodarii in costume populare pana la capitele cu fan, si ele aranjate artistic, totul creeaza senzatia unei randuiri perfecte, pe care nimeni si nimic de pe aceasta lume nu o poate strica. Iar mancarea e o adevarata aventura! Invaluita intr-o aura de legenda si poveste, gastronomia bucovineana, plina de arome si de ingrediente unice, este ceva ce depaseste de multe ori granitele normale ale imaginatiei. Si cine a trecut prin Bucovina fara sa guste din bucatele ei va dori sa se reintoarca doar pentru simplul fapt ca trebuie sa le incerce.

GURMAND. Printre romani umbla vorba ca in topul gurmanzilor ar fi bucovinenii. Si Slava Domnului, ca au si de ce! E asa o bogatie de vaci si vitei grasi, oi, capre, gaini, vanat din belsug (caprioare, mistreti, cocosi de munte), pesti - in special pastrav - , livezi pline cu fructe si gradini mari cu legume, incat nici nu te mai mira ca masa le e mereu indestulata.

Lucru sustinut cu tarie si de cronicarii moldoveni, inca de pe timpurile lui Stefan, sau de insusi Mihail Sadoveanu vorbind despre vremea Ducai-Voda si povestind cu deosebita verva artistica modul in care se realizau diversele mancaruri: "... Pita de grau, ceapa, branza de burduf in strachini de lut si un cofael de vin indestulau de multe ori pe niste oameni necajiti. (...) Pe mesele gospodaresti se asezau pe o fata alba de panza de in sfesnice cu lumanari de ceara. Razesita aducea zeama de gaina aburind in strachini. Veneau sarmalele, iar oaspetii duceau cu lingura la gura bulzisorii aurii. Urmau claponii in tigla si alt ulcior pecetluit... iar la sfarsit placintele cu poale in brau".

O bucatarie simpla si in acelasi timp consistenta, condimentata, dar plina de savoare prin aromele si ingredientele folosite. Fie ca poposesti in satul Ciocanesti, Iacobeni sau Sadova intalnesti o lume vesela cu gospodine iesite parca din acelasi tipar. Toate cu pofta de viata si dornice sa te ospateze cu ce au mai bun.

POFTA. Totul incepe, asa ca intr-o poveste, cu un pahar cu palinca sau afinata. Atat cat sa-ti vina pofta de mancare. Apoi, nu scapi nici in ruptul capului, nu ca ai vrea, de o masa pe cinste la care, printre alte bunatati ce fac faima locului, vei savura o delicioasa tochitura cu mamaliguta, iar la desert binecunoscutele placinte poale-n brau iti vor incanta papilele gustative. Doua mancaruri tipice zonei bucovinene, pe care femeile le pregatesc deja cu ochii inchisi. In orice casa ai intra, la orice masa te-ai aseza si orice bucate ai degusta, mancarea, oricat de simpla ar fi, pastreaza in ea un iz de legenda si o prospetime ce ii confera un gust cu totul si cu totul aparte. Bucatariile devin spatii de relaxare sau, si mai tentant, locuri in care mirosul si aburii bucatelor nu te lasa indiferent.

Bucurati-va de Bucovina, de oamenii si de mancarurile ei! Si, bineinteles, de retetele noastre, culese special pentru dumneavoastra!

"BUNATATEA ALBA"

Nu putem vorbi despre bucataria bucovineana fara sa pomenim de un aliment cu totul si cu totul special - "regina" meselor - smantana, ce devine indispensabila pentru aproape orice mancare, in special pentru borsuri, sarmale, mamaliguta si carnuri tocate. Iar mamaliga, cu hribi, cu branza de oaie, cu pastrav, incheie "un recital" gastronomic care nu ti-ai dori, oricat ai fi de satul, sa se termine niciodata. Pentru un bucovinean, mancarea are cu totul alta semnificatie decat in alte locuri, reprezentand ceva sfant, pregatit cu suflet, daruire si multa pricepere, o binecuvantare din partea Domnului. Tocmai de aceea, aici, servirea mesei se transforma intr-un adevarat ritual de la care nu lipseste nici un membru al familiei.

MINUNI CULINARE

Patrie a manastirilor, Bucovina te asteapta cuminte si te intampina cu minunate mancaruri manastiresti, ce impletesc credinta cu prospetimea si bunul-gust. La Putna, carnati de legume, sarmalute cu urda la Sucevita, placinte cu ciuperci la Dragomirna si cate si mai cate bucate pe care le descoperi rand pe rand si le savurezi cu aceeasi placere. O adevarata aventura gastronomica ce devine tot mai palpitanta cu fiecare fel de mancare... Tochitura cu slana si muschi afumat este ceva fenomenal! Cu carnaciori, costita de porc, carne de pulpa de porc, slaninuta, oua si mamaliga, aceasta mancare se numara printre preferatele turistilor. Iar cand la desert gospodinele pregatesc niste poale-n brau, atunci stii sigur ca totul va fi perfect, iar stomacul tau, unul norocos, satul si fericit.

SARMALE CU URDA SI SMANTANA


  • INGREDIENTE: 800 g urda, 75 g orez, 40-50 foi de vita, ceapa verde, marar, patrunjel, 100 g margarina, doua linguri cu faina, o lamaie, un ou, 5-6 linguri cu smantana, o lingurita cu cimbru, o lingurita cu sare.

  • PREPARARE: Foile de vita se oparesc in apa cu sare. Urda se marunteste bine, se amesteca impreuna cu foile de ceapa si verdeata tocate marunt. Orezul se fierbe, se amesteca si cu oul, sarea, urda si ceapa, inabusita in prealabil. Din aceasta compozitie se fac sarmalute. Se asaza pe fundul unei cratite frunze de vita, apoi sarmalutele, punandu-se intre randuri bucati de margarina si frunze de marar. Se toarna apa fierbinte si se pun pe foc. Spre sfarsit, se adauga un sos din faina rumenita. Se servesc cu cimbru si smantana.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul