x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Marturisire si post

Marturisire si post

19 Apr 2005   •   00:00

  • INVATATURILE MATUSII
  • Dragii mei, ne apropiem tot mai mult de Sarbatoarea Invierii Domnului. Este momentul sa ne gandim din ce in ce mai mult la noi, la sufletul nostru. Trebuie sa fim mai atenti la oamenii din jur, sa ne apropiem de Dumnezeu.

    Si daca cumva am gresit "cu fapta, cu vorba, cu voie sau fara de voie", cum spune preotul, trebuie sa mergem sa ne descarcam sufletul. Si cum putem face asta mai bine decat spovedindu-ne? Se va gasi mereu un preot care sa ne asculte si sa ne povatuiasca cum sa ne indreptam greselile. Chiar daca ne da cate un canon, trebuie sa stim ca o face spre binele nostru, sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Dar sa nu uitam, spovedania trebuie urmata de impartasanie si este precedata de post. Un post de mancare, de vorbe, de fapte. Dar saptamana aceasta trebuie sa avem grija, ca tot ceea ce facem sa se indrepte catre suferinta Mantuitorului.

    Postul negru din Vinerea Mare este doar o parte din sacrificiul pe care il putem face ca sa meritam Invierea. Si apoi, spovedania, recunoasterea si asumarea greselilor, pe care le-am facut de la ultima marturisire, este doar o treapta pe care trebuie sa o parcurgem. Cu piosenie, trebuie sa ingenunchiem in fata preotului, cu sinceritate si regret trebuie sa ii spunem toate pe care le avem pe suflet. Fie ca am mintit sau am furat, fie ca am gandit rau sau am vorbit urat, toate acestea trebuie sa i le spunem. Usurarea cu care vom pleca din Biserica va fi enorma. Iar Sfanta Impartasanie va fi incoronarea tuturor dorintelor noastre de mantuire. Vom fi mai buni, mai corecti, mai iubitori. Si vom sti sa primim Pastele cu sufletul, mai presus decat oua rosii si carne de miel, mai presus decat iepurasul care vine si ne aduce daruri. Pastele este sarbatoarea reinnoirii si de aceea trebuie sa intram in acea zi cu sufletul pur. Trebuie sa ne luminam inimile prin rugaciune. Si mai mult decat atat, trebuie sa il pastram asa. (Matusa Elvira)

    TAINE
    Spovedania este Taina prin care credinciosul primeste de la Dumnezeu iertarea pacatelor marturisite duhovnicului cu zdrobire de inima si cu hotararea de a nu le mai face. Taina Spovedaniei se mai numeste si Taina pocaintei sau a Marturisirii. Ea a fost fagaduita de Mantuitorul prin urmatoarele cuvinte, adresate apostolilor: "Adevarat graiesc voua: Oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer, si oricate veti dezlega pe pamant, vor fi dezlegate si in cer" (Matei 18.18). Asezarea Tainei Pocaintei a avut loc, insa, dupa Inviere, cand Domnul a zis ucenicilor: Luati Duh Sfant, carora le veti ierta pacatele, se vor ierta lor, si carora le veti tine, vor fi tinute" (Ioan 20,22-23).

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul