x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Masajul" culinar! - Thailanda

"Masajul" culinar! - Thailanda

07 Iun 2005   •   00:00

  • de VANDA GEORGIA IONITOIU, MARA RADUCANU
  • GARGANTUA SI PANTAGRUEL
  • Nu intrebati niciodata un thailandez ce face sau cum ii merge! Cand va intalniti, el n-o sa stie sa va raspunda decat unde se duce si daca a mancat in ziua respectiva. Dar sa nu va inchipuiti prin asta ca la atat se va reduce conversatia. Nicidecum! Asta e doar modalitatea lor de a incepe o discutie si de a-ti arata cat de mult pret pun ei pe mancare. Caci, contrar aparentelor, trebuie recunoscut ca thailandezii sunt o natiune de gurmanzi. Le place sa experimenteze si nu de putine ori transforma bucataria intr-un adevarat laborator. Dar, destul cu vorba! Mai bine sa vedem cu ce se lauda!

    Bucataria thailandeza se evidentiaza prin rafinament, amestecuri cel putin inedite si... cel mai important, folosirea unor ingrediente cu proprietati medicale. Printre mirodeniile si ierburile folosite se gasesc din belsug curry, nuca de cocos, zaharul de palmier sau iarba de lamaie. Cea mai obisnuita forma de gatit a acestui popor este prin prajirea la gratar, insa la fel de populara e si metoda "yam", o forma de salata ce contine sos thailandez, foarte slab in grasimi. Gastronomia moderna a preluat insa foarte multe din specificul chinezesc, drept pentru care, la loc de cinste se afla taiteii usor condimentati, cu un gust dulce-sarat. Daca nu va da pace curiozitatea, recomandarea noastra este "khao soi", un deliciu culinar pe baza de taitei si orez crocant, la care se adauga sosul bogat in curry si lapte din nuca de cocos.

    Sunteti invitati la cina si nu stiti cum va decurge si ce veti manca? Relaxati-va! Si la propriu si la figurat! Veti sta pe niste saltelute din puf, in jurul unei masute joase si rotunde, numita de localnici "kantoke". Pe aceasta masuta se vor afla mancarurile special pregatite pentru cina: antreuri pe baza de curry, orez cleios, multe legume si neaparat "nam phrik"-ul, felul principal facut din peste prajit si pasta de chilli.

    YAM NUE (SALATA IUTE DE VITA)
    Pentru acest fel din care thailandezii se infrupta cu mare placere aveti nevoie de 450 g carne de vaca, doi catei de usturoi, 6 frunze de coriandru, cateva boabe de piper negru, 50 ml de ulei, o jumatate de lingurita cu zahar, doua lingurite cu sos de soia, doua cu suc de lamaie, chilli. Se fierbe carnea de vita si se taie bucatele. Apoi se amesteca cu usturoiul, frunzele de coriandru, zaharul, sosul de soia si cel de lamaie, iar la sfarsit adaugati piperul. Puneti niste ulei la incins, apoi amestecati uleiul cu compozitia obtinuta si puneti la fiert. Cand este gata, scoateti pe un platou si deasupra mai puneti chilli.

    GURMANZI FARA MARGINI
    Thailandezii au o diversitate de feluri de mancare. Si chiar de nu va vine sa credeti, de multe ori sunt toate la o singura masa: salate, supe, mancaruri complexe cu foarte multe ingrediente si preferatul localnicilor, asa-numitul "dips". Dips este un amestec din castraveti, pasta de usturoi si de peste, creveti uscati, sos de peste si suc de lamaie. Ceea ce nu stiti este ca, in ciuda consistentei sale, acest fel este deseori servit drept garnitura sau aperitiv. Nu de alta, dar sa nu care cumva sa ramana lumea flamanda, ca, de, stomacul plin ajuta si mintea sa gandeasca mai repede!

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul