x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

06 Iul 2005   •   00:00

Draga redactie,
Tin sa va multumesc inca de la inceput pentru retetele pe care ni le oferiti si pentru sfaturile care ne sunt de fiecare data de un real folos. Si pentru ca am vazut ca multe cititoare va trimit retete de-ale lor, m-am gandit sa fac si eu acelasi lucru. Nu sunt o foarte mare specialista intr-ale bucatariei, dar incerc ca de fiecare data sa le ofer celor din familie bucate alese. O sa va dau reteta unui preparat foarte apreciat la noi in casa. Ciuperci cu maioneza. Pentru a le pregati aveti nevoie de un kilogram de ciuperci, sare, 250-300 g maioneza, 100-150 ml smantana groasa, marar, patrunjel. Dupa ce se curata, ciupercile se fierb in 250 ml apa clocotita, impreuna cu o lingurita rasa cu sare, o frunza de dafin, 50 ml vin alb sec, pana cand se inmoaie bine, apoi se scurg de apa in strecuratoare, unde se lasa sa se raceasca. Maioneza obisnuita se amesteca impreuna cu smantana, potrivindu-se gustul cu sare si mustar, ca sa fie mai picanta. Pentru aroma, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt si, facultativ, putina ceapa rasa fin, apoi se amesteca cu ciupercile bine scurse. Salata se asaza pe platou si se orneaza cu masline si gogosari sau se presara numai cu patrunjel taiat marunt. Va urez pofta buna si ma bucur ca am putut sa va transmit gandurile mele bune!
Valentina Albu, Valenii de Munte

ĂÂ

Scumpele mele,
Nu stiu cum se face, dar de fiecare data ma nimeriti cu retetele pe care le dati. Sa zicem ca am pofta sa mananc ceva cu mazare, la voi in supliment apare ceva care sa ma ajute. Nu pot decat sa va multumesc pentru ceea ce faceti si in schimb sa va ofer si eu una dintre retetele mele dragi. Dovlecei umpluti. Ingrediente necesare: 3 dovlecei cu diametrul de 5-6 cm, 200 g carne, 50 g orez, sare, piper, 250 ml suc de rosii, 100 ml smantana, 30 g faina, marar, cimbru. Dovleceii se curata subtire de coaja, se taie in jumatati, pe grosime, iar cu rondeaua sau cu lingurita li se scoate numai miezul cu semintele, lasand marginea cat este de groasa. Jumatatile de dovlecei se umplu cu tocatura (daca mai ramane tocatura, se pot umple 1-2 ardei care se vor fierbe impreuna cu dovleceii) si se asaza in cratita, unele langa altele, orizontal; se toarna peste ele sucul de rosii si circa 250 ml apa fierbinte si se lasa sa fiarba 30-40 minute, acoperite, la foc mic; dupa 20 minute se intorc in sos. Cand dovleceii sunt fierti (fara sa se terciuiasca), se freaca faina cu doua linguri cu apa rece sau suc de rosii si se amesteca in sos, lasandu-l sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege. In sos se pun o ramura de cimbru si 2-3 linguri cu untdelemn, potrivindu-se gustul cu sare. Cratita se ia de pe foc si dovleceii se presara cu marar tocat marunt. Se pot servi ca atare sau se dreg cu smantana batuta cu o lingura de apa, care se amesteca bine cu sosul fierbinte. Chiar daca reteta este lunga, sa stiti ca nu sunt greu de preparat, iar la sfarsit va veti da seama ca merita sa pierdeti o ora in bucatarie.
Ileana Popescu, Calarasi

ĂÂ

Stimata redactie,
Numele meu este Victor Iosifescu si sunt din Bucuresti. Constat ca marea majoritate a celor care va scriu sunt doamne si voiam sa va asigur ca si noi, domnii, suntem priceputi in bucatarie. La noi este mai greu cu scrisul, dar cand vine vorba de gatit, putem fi adevarati maestri. Nu ma laud, doar ca sotia mea este asa de incantata de mancarurile pe care le fac, incat eu am devenit sef in bucatarie. Si daca m-am tot laudat, sa va spun una dintre retete mele care m-a ajutat sa o cuceresc pe sotia mea. Rulada cu miere: 100 g miere, 160 g gris, 100 g zahar pudra, 5 oua, un sfert de lingurita cu scortisoara macinata, un varf de cutit cu praf de copt, gem de caise. Se amesteca 4 galbenusuri, un ou intreg, mierea, zaharul si scortisoara pana cand compozitia se ingroasa. Din cele 4 albusuri ramase se bate o spuma tare. Se amesteca grisul cu praful de copt si, alternativ, impreuna cu spuma de albus, se incorporeaza in compozitie. Se coace in cuptor, intr-o tava tapetata cu hartie putin unsa. Dupa ce a capatat o culoare galbuie, se scoate din cuptor si se rastoarna din forma pe un servet curat, umed. Se indeparteaza cu grija hartia si se ruleaza aluatul impreuna cu servetul. Se lasa sa stea astfel aproximativ un minut. Se desfasoara, se da la o parte servetul, se ruleaza din nou si se lasa sa stea pana se raceste complet. Abia dupa ce s-a racit se umple cu gem de caise si se ruleaza strans. Se presara deasupra zahar pudra. Va multumesc!

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul