x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

02 Noi 2005   •   00:00

Stimata redactie,
De mult timp doream sa va scriu, dar ocupata cum sunt, nu apuc niciodata. Insa acum am prins putin timp liber pe care m-am gandit sa il umplu scriindu-va o scrisoare. Am foarte multe retete pe care as vrea sa vi le impartasesc, asa de multe, incat nu stiu pe care dintre ele sa o aleg. Dupa ce am aruncat o privire printre ele, am ales un desert, pentru ca stiu ca o prajitura este intotdeauna preferata oricarui fel de mancare. Acum, asta fiind hotarata, trebuia si o prajitura speciala. Si pentru ca ati implinit un an, am ales un "tort trufa" pentru voi. Pentru a-l prepara aveti nevoie de: 200 g biscuiti digestivi, 100 g unt, 600 ml frisca lichida, 500 g ciocolata amaruie, pentru glazura: 200 ml frisca, 200 g ciocolata amaruie. Ungeti si tapetati cu hartie pergament baza si marginile unei forme rotunde, detasabile. Zdrobiti biscuitii digestivi si amestecati-i cu untul topit. Asezati amestecul intr-un strat, pe baza formei, neteziti (pentru a forma un blat) si dati la congelator timp de 15 minute. Intre timp, incalziti treptat 200 ml frisca lichida, pana aproape de punctul de fierbere. Inainte sa fiarba, luati de pe foc si incorporati 500 g ciocolata amaruie, rupta bucati. Omogenizati amestecul. Bateti spuma 400 ml frisca si amestecati-o cu compozitia anterioara. Turnati crema trufa in forma peste blatul de biscuiti si dati la frigider minimum 4 ore. Pentru glazura, incalziti 200 ml frisca si incorporati 200 g ciocolata amaruie. Amestecati pana la omogenizare, lasati sa se raceasca si apoi dati la frigider pana se ingroasa. Desprindeti forma de pe margine si imbracati tortul cu glazura pregatita. Inainte de servire, ornati tortul cu flori. Va doresc pofta buna!
Marilena Donose, Bacau

Draga redactie,
Numele meu este Vasile Amariei. Sunt un mare consumator de carne si pentru a-mi putea satisface toate pretentiile din acest "domeniu" am invatat sa pregatesc si foarte multe retete de fripturi, tocanite, ciorbe, placinte cu carne. Sotia mea este foarte incantata, pentru ca in felul acesta scapa de foarte multe ore petrecute in bucatarie. Cel mai mult imi place sa pregatesc carne de porc. Este satioasa si gustoasa si, chiar daca multi spun ca este nesanatoasa, noi nu am avut pana acum nici o problema de sanatate, trecuti fiind bine de 60 de ani. Va recomand o friptura de curcan cu branza. Ingrediente: 450 g file de piept de curcan, 3 linguri cu ulei, sare, piper, 4-5 morcovi, 200 g branza de vaci, 50 g cascaval ras, un ou, 3 linguri cu pesmet, 75 g zahar, 3 linguri cu unt. Carnea se spala, se sterge si se prajeste 10 minute in ulei pe toate partile. Se scoate, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se raceasca. Se curata morcovii, lasandu-se cativa centimetri de verdeata. Se spala, se fierb in apa cu sare cateva minute. Branza de vaci se amesteca impreuna cu cascavalul, oul si pesmetul. Se sareaza si se pipereaza. Fileurile se ung cu acest amestec. Zaharul si untul se incalzesc amestecand pana ce zaharul se topeste. Morcovii se tavalesc prin acest caramel. Daca reteta mea v-a placut, o sa mai trimit si altele.
Vasile Amariei, Satu-Mare

Stimate prietene,
In primul rand vreau sa va urez "La multi ani!" pentru anisorul pe care l-ati implinit. Ati reusit sa ne umpleti viata cu oameni si locuri noi si stomacul cu tot felul de delicatese. Eu nu vreau sa ma las mai prejos si am sa va trimit si eu una dintre retetele cu care ma pot lauda oricand. Nu este nevoie de mari cunostinte gastronomice pentru a fi preparata, asa incat cred ca oricine poate sa o incerce. Ciorba de pipote. Aveti nevoie de: un kg de pipote, 100 g morcovi, 100 g ceapa, 100 g ardei gras, 100 g pastarnac, 100 g telina, 200 g cartofi, 200 g rosii in bulion, un litru zeama de varza, o legatura de patrunjel proaspat, tocat, 100 ml ulei. Se prepara in felul urmator: opariti pipotele si aruncati apa. Caliti in ulei zarzavatul curatat de coaja si tocat. Fierbeti pipotele si zarzavatul calit in 4 litri apa in care ati adaugat un praf de sare. Dupa ce pipotele au fiert bine, adaugati cartofii taiati cubulete. Lasati sa fiarba 6-8 minute, apoi adaugati rosiile si zeama de varza. Potriviti de sare si adaugati patrunjelul. Serviti fierbinte.
Viorica Andrei, Iasi

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul