x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meridiane - Moscova nestiutilor

Meridiane - Moscova nestiutilor

de Ana Ilie    |    30 Apr 2006   •   00:00

Peste doua milioane de imigranti traiesc, muncesc si mor in Moscova, fara ca nimanui sa-i pese. Ei nu se pot intoarce acasa, si nu pot trai nici in capitala.

CETATENI DE RANGUL DOI. Doua milioane de fosti "frati" sovietici muncesc azi pentru moscoviti

Peste doua milioane de imigranti traiesc, muncesc si mor in Moscova, fara ca nimanui sa-i pese. Ei nu se pot intoarce acasa, si nu pot trai nici in capitala.

Moscovitii sunt de multe feluri, fiecare cu destinul sau unic, ce a ajuns sa se implineasca pe strazile unui oras plin de paradoxuri. Pe langa splendidele femei imbracate in blanuri scumpe si barbatii in Rolls Royce-uri care le insotesc la cumparaturi pe marile bulevarde ale capitalei ruse, exista o intreaga societate ascunsa, invizibila turistului obisnuit, care trudeste zi de zi pentru ca Moscova sa functioneze ca un mecanism bine uns, fara sa produca neplaceri locuitorilor sai mai norocosi. Barbatii si femeile care stivuiesc fructele si pestele in fiecare dimineata in Piata Dorogomilovsky pot fi insa macar bucurosi ca au un acoperis deasupra capului. Sunt mult mai multi care nu "beneficiaza" nici macar de acest lux.

VENETICII SI BASTINASII. Un tavan sanatos a ajuns abia de curand sa fie la mare cautare la Moscova, dupa ce mai multe acoperisuri de cladiri aparent zdravene au strivit sub ele zeci de oameni. Aceste accidente au expus, pe langa structura gaunoasa a unor cladiri considerate sigure, o realitate putin cunoscuta: intr-un oras care odinioara reprezenta mandria Uniunii Sovietice, nu mai sunt localnicii cei care insufla viata capitalei. De cativa ani incoace, "veneticii" fac muncile cele mai grele, cele mai murdare sau cele mai prost platite. Sunt azeri, tadjici, georgieni, bastinasi ai unor state ce au gravitat in jurul URSS pana la prabusirea colosului sovietic si care inca nu si-au gasit ritmul. Acum, impinsi de foame, de lipsa de locuri de munca sau de ambitie, ingroasa randurile celor aproxiativ 12-16 milioane de imigranti ilegali din Rusia, dintre care cea mai mare parte, cam doua milioane, au fost atrasi de mirajul vietii mai bune de la Moscova. Aceste cifre oficiale, care ar putea fi foarte bine mai mari in realitate, releva ca aproximativ 10% din populatia Rusiei este reprezentata de mucitorii ilegali. Cu toate neajunsurile sale, Moscova se dovedeste, an dupa an, un adevarat magnet pentru moldoveni, uzbeci, ucraieni, kirgizi, tadjici si multe alte neamuri.

FAC DE TOATE, NU LE IESE NIMIC. Nestiuti, strainii pun caramizi, curata peste, cara lazi cu fructe, spala toalete, dau cu matura, sapa gropi, au grija de copii si in general fac toate lucrurile pe care multi rusi nu si le mai doresc. Ilegalii moscoviti castiga cel mai adesea echivalentul a 15 dolari pe zi, in conditiile in care lucreaza in ture de 12 ore, sapte zile pe saptamana.

Dupa ce munca istovitoare se incheie, ilegalii se indreapta spre apartamentele inchiriate, mizerabile, pe care le impart cu inca patru sau sase "colegi de suferinta". Si in acele clipe in care existenta lor nu se desfasoara in pat sau la locul de munca, sunt haituiti de politie, care abia asteapta sa ii deporteze in tarile de origine.

OSTILITATEA LOCALA. Orasul neprietenos nu le admite nici macar existenta, darmite contributia la bunul mers al lucrurilor. "Nu prea ne place Moscova", a declarat Amina pentru un reporter al cotidianului american New York Times. Ea este de origine din Daghestan, si are in grija un stand de muraturi in Piata Dorogomilovsky. "Nu ne place cum suntem intampinati in Moscova si nici atitudinea moscovitilor. Insa nu exista slujbe pentru noi in Daghestan. Asa ca am venit aici", povesteste femeia. Muncitorii sunt supusi oprobiului public, rusinii si discriminarii. Pentru moscovitii get-beget, ilegalii sunt insasi intruchiparea vicleniei. Rusii se plang ca vanzatorii de la piata care provin din tarile Asiei Centrale sau Caucazului umfla preturile, inseala la cantar, pun in sacosele cumparatorilor nu splendidele fructe si legume afisate ci puterziciuni de care doresc sa scape. Este un stereotip care a prins radacini si aproape toti cei care merg la piata in Moscova au o povestioara pe aceasta tema, fie traita pe propria piele, fie auzita de la cineva care cunoaste pe cineva care a patit ceva neplacut. Stereotipul vicleniei strainilor persista insa. Pentru imigranti, viata este in continuare grea. Pentru ei, prabusirea comunismului nu a adus nici macar un strop de speranta. "Daca ai probleme, lumea iti spune: Du-te inapoi in Daghestan. Rezolva-ti problemele acolo", povesteste Amina.

"Nu prea ne place Moscova. Nu ne place cum suntem intampinati si nici atitudinea moscovitilor. Insa nu exista slujbe pentru noi in Daghestan. Asa ca am venit aici"
Amina
muncitoare din Daghestan
"Vanzatorii de la piata care provin din tarile Asiei Centrale sau Caucazului umfla preturile, insala la cantar, pun in sacosele cumparatorilor nu splendidele fructe si legume expuse, ci putreziciuni de care doresc sa scape"
Ghennadi
un cumparator moscovit

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul Moscova