x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Mesaj european - Rezolvati coruptia si vorbim despre aderare!

Mesaj european - Rezolvati coruptia si vorbim despre aderare!

01 Mar 2005   •   00:00

Un europarlamentar german, care mai zilele trecute propunea ca Romania sa adere la UE in 2008, si nu in 2007, transmite noului Guvern de la Bucuresti un mesaj dur: alegeti coruptia sau integrarea in Uniune.


ANCA ALDEA

ETERNA PROBLEMA. Markus Ferber, liderul crestin-democratilor bavarezi din Parlamentul European, declarase vinerea trecuta, in cotidianul german Handelsblatt, ca Romania ar trebui sa intre in UE cu un an mai tarziu decat s-a anuntat oficial. Motivul? Eterna poveste a coruptiei din Romania, de care ne tot acuza Occidentul.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate postului de radio Deutsche Welle si citat de Rador, Ferber aminteste ca una dintre promisiunile noului Cabinet de la Bucuresti a fost starpirea coruptiei. Pentru ca promisiunea nu s-a adeverit, Romania nu este pregatita ca, la 25 aprilie, asa cum s-a anuntat deja, sa semneze Tratatul de Aderare la UE.

"Nu cred ca pana in aprilie vom vedea roadele primelor rezultate in combaterea coruptiei pentru a spune ca Romania se afla pe calea cea buna pentru a deveni membru UE", a declarat el. Pragmatic, Ferber a continuat: "UE va cheltui cu tara dvs. mai mult de zece miliarde de euro in urmatorii cinci ani. Trebuie dovedit ca banii contribuabililor europeni nu vor fi risipiti in zadar."

Ferber recunoaste ca nu vrea vot negativ in Legislativul European in privinta Romania si a Bulgariei, ci doar amanarea votului. "Este mai normal ca Eurolegislativul sa aprobe aderarea Romaniei in luna noiembrie", opineaza Ferber, amintind ca toate guvernele anterioare au facut o serie de promisiuni si au avut tot atat de multe nerealizari.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul