x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Miracolul iubirii

Miracolul iubirii

22 Feb 2005   •   00:00

SANATATE/FRUMUSETE

VANDA IONITOIU

Il vezi, privirele voastre se intalnesc, corpul iti este strabatut de fiori, picioarele nu-ti mai asculta comenzile iar inima bate cu putere. Totul se intampla asa de repede incat n-ai timp sa-ti dai seama. Cand iti revii, vezi lucrurile foarte clar: te-ai indragostit!

Poate ai senzatia ca nu s-a intamplat nimic decat la nivel emotional, dar te asigur ca nici corpul tau nu a ramas indiferent. Primele schimbari au loc chiar din clipa in care realizezi ca te-ai indragostit si dureaza toata perioada de convietuire cu cealalta persoana, chiar daca dupa un anumit timp se estompeaza.

Din secunda in care ti-ai dat seama ca este El, creierul tau incepe sa emita o substanta care are efecte asemanatoare cu cele ale amfetaminei. La vederea lui, pupilele se dilata iar muschii fetei ti se contracta. A incerca sa controlezi situatia este imposibil, pentru ca totul se petrece la nivelul subconstientului si de multe ori nici macar nu iti dai seama de transformari.

INDRAGOSTESTE-MA DE TINE! Cand esti indragostita ti se pare ca toata lumea e a ta. Esti mult mai optimista si crezi ca nimic nu este imposibil. Nimeni nu este responsabil de starea ta euforica, pentru ca totul se intampla la nivelul creierului. Asa se explica dorinta brusca de a ne arata talentele culinare intr-o cina romantica la lumina lumanarilor. Nu este atat de simplu sa te indragostesti. Multi dintre noi incepem sa facem lucruri la care nici nu ne gandeam inainte. Cum ar fi gatitul. La acest capitol chiar si barbatii incearca sa impresioneze. O tocanita, fie ea chiar si prost facuta, este o adevarata mandrie pentru barbatul care incearca sa-si impresioneze jumatatea.

Activitatea la nivelul creierului creste in momentul in care privim poza persoanei iubite. Si nu numai atat: ochii vad, inima cere! Toate reactiile acestea se grupeaza sub un singur nume: euforie. In timpul cinei cu persoana iubita, se produc anumite reactii care reduc riscul depresiei si al infarctului. Luati masa cu iubitul si observati-va miscarile. La o pizza si un pahar cu bere, alchimia functioneaza. Chiar daca te face sa fii cu capul in nori si iti diminueaza concentrarea, dragostea compenseaza cu o gramada de beneficii pe care ti le aduce la nivel fizic. Si asta transpare nu doar prin atitudine, ci si prin aspect. O femeie indragostita, o femeie care iubeste, are in ochi o stralucire speciala pe care numai un astfel de sentiment o poate emana.

Cand rostesti cuvantul magic, dragoste, cu totii avem in minte reprezentari diferite ale aceluiasi sentiment. Fie ca ne gandim la un iubit, un sot, un frate sau un prieten, iubirea iti poate oferi o mie si una de fete ale aceleiasi monezi.

STIATI CA...
IMPARTEALA. Creierul este impartit in patru emisfere, iar cand te indragostesti fiecare dintre ele are responsabilitatea ei: doua emisfere raspund de senzatia de "fericire", in timp ce suratele lor sunt cauza "emotiilor".

REZULTATUL. Cand la cerebelul nostru apare brusc comanda "esti indragostit", centrii nervosi accelereaza circulatia sangelui si dau pielii o culoare usor rosiatica. Toate acestea se intensifica atunci cand avem in fata persoana iubita, pentru ca simpla vedere a acesteia transmite creierului acest impuls. Tot creierul este si cel care raspunde de nivelul crescut al adrenalinei.

SATISFACTIA. Iubiti cat mai mult! Nu degeaba se spune ca iubirea e ca un drog, pentru ca toate aceste senzatii iti creeaza dependenta, iar creierul raspunde in acelasi fel, chiar daca impulsul vine acum sau peste 10 ani.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul