x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ne-am facut temele

Ne-am facut temele

07 Iun 2005   •   00:00

Europarlamentarul Markus Ferber, cunoscut pentru criticile la adresa Romaniei, cu a carei aderare nu era de acord, cel putin pentru moment, si-a nuantat putin discursul, diminuandu-si criticile la adresa tarii noastre.

  • de ANA ILIE
  • INTEGRARE
  • INCURAJARE. Ferber crede ca suntem pe calaea cea buna
    Raportul Comisiei Europene privind Romania trebuie sa fie favorabil pentru ca tara sa mai poata adera la UE in 2007, afirma, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, europarlamentarul Markus Ferber, care recunoaste ca in prezent UE nu indeplineste conditiile de extindere la 27 de membri. Ferber, care este liderul crestin-socialilor din Parlamentul European, ceruse, in luna martie, amanarea aderarii Romaniei cu un an si redeschiderea capitolelor de negociere. "Problema actuala este ca, dupa ce negocierile s-au terminat si Tratatul a fost semnat, mai exista o singura posibilitate, si anume stoparea procesului de ratificare in statele membre", a spus Ferber, referindu-se la mijloacele prin care se poate bloca aderarea Romaniei la UE. El a recunoscut insa ca aceasta "nu este o abordare serioasa".

    BUNAVOINTA. In interviul acordat Deutsche Welle, europarlamentarul german si-a nuantat pozitia initiala, afirmand ca raportul din noiembrie trebuie sa stipuleze ca "toate criteriile aderarii au fost indeplinite pe fond, si nu doar formal", si ca "situatia politica s-a schimbat in bine", in acest caz, statele membre UE vor putea incepe procesul de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, a precizat Ferber, dar a avertizat ca, in cazul in care angajamentele nu vor fi indeplinite, clauzele de salvgardare se vor activa, iar aderarea va fi amanata pana in 2008.

    UE, EXCEDATA. Pe de alta parte, europarlamentarul german recunoaste ca, in prezent, Uniunea Europeana nu indeplineste conditiile stabilite pentru extinderea la 27 de membri. "Daca va uitati la criteriile de la Copenhaga, adoptate in 1993, s-a precizat acolo ca UE trebuie sa fie ea insasi capabila de a indeplini criteriile care sa permita primirea de noi membri", a declarat Ferber. "De aceea, trebuie sa ne dovedim noua insine ca indeplinim criteriile de la Copenhaga, ceea ce nu este cazul pentru moment", a conchis Ferber, raspunzand unei intrebari referitoare la pozitia CDU fata de votul populatiei franceze la referendumul din 29 mai.

    Crestin-democratii germani declarasera ca votul francez impotriva Constitutiei Europene reprezinta un semn pentru amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE.

    SPERANTE ROMANO-BULGARE
    Intr-o declaratie comuna semnata la finalul unei intalniri bilaterale ce a avut loc in Bulgaria, cei doi ministri de Externe ai tarilor ce ar trebui sa se integreze in UE la 1 ianuarie 2007, bulgarul Solomon Passy si romanul Mihai-Razvan Ungureanu, au tinut sa sublinieze ca au incredere in viitorul integrarii europene si ca "procesul de ratificare a tratatului constitutional trebuie continuat, pentru ca fiecare voce trebuie sa fie auzita". Mai mult, recentele evolutii in dezbaterea asupra viitorului Europei trebuie privite ca o oportunitate de reflectie, si nu ca o dezamagire. Potrivit declaratiei comune, desi aderarea la UE si ratificarea Constitutiei sunt doua procese diferite, cele doua tari si-au dat si acordul asupra Constitutiei, prin ratificarea Tratatului de aderare.

    SUPERSTAT
    "Experienta Tratatului de la Nisa a fost ca intalnirile dintre sefii de stat si de guvern nu sunt suficiente pentru formarea unei Europe comune. Pe de alta parte, nu vrem un superstat european. Nu stiu cum vom ajunge la o concluzie dupa voturile negative din aceste doua tari"
    Markus Ferber
    europarlamentar german
    ABANDON
    "Dupa o formulare adecvata, cred ca cetatenii din toate statele membre ale UE vor adera la obiectivele comune. Daca vom proceda ca pana acum, oamenii vor abandona procesul de integrare europeana, si acesta va fi cel mai rau caz pentru toata lumea"
    Markus Ferber
    europarlamentar german
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul ferber