x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Noi drepturi pentru pasagerii europeni

Noi drepturi pentru pasagerii europeni

21 Feb 2005   •   00:00

INTEGRARE
SUSTINERE - Autoritatile de la Bruxelles vor servicii de buna calitate O mai buna informare asupra companiilor aeriene, accesul mult mai usor in aeroporturi si la zboruri, acestea sunt cateva dintre drepturile prin care europenii vor sa organizeze "cerul comunitar".
MARIA TOADER

DIRECTIVE. Toti calatorii din UE vor beneficia de transporturi mult mai sigure
Dupa ce la inceputul saptamanii trecute comisarul european pentru Transporturi, francezul Jacques Barrot, declarase intr-un interviu acordat ziarului francez Le Parisien intentia Executivului european de a propune noi reglementari pentru a se evita pe viitor atat numarul mare de rezervari, cat si anularile sau intarzierile companiilor de transport aerian, la numai cateva zile, Comisia Europeana a trecut la fapte, punand bazele primelor puncte ale asa-numitei "Carte a drepturilor si obligatiilor pasagerilor".

MASURI. Astfel, autoritatile de la Bruxelles au adoptat doua noi proiecte cu privire la reglementarile europene in materie de transport aerian. Acestea se doresc a aduce o intarire in ceea ce priveste drepturile pasagerilor conform unei surse comunitare, citata de France Presse. Exact la implinirea unui an de la catastrofa din Egipt din statiunea Charm-el-Cheikh, care a facut peste 140 de victime, pasageri transportati de serviciile puse la dispozitie de compania egipteana de charter Flash Airlines, prin prima directiva se stipuleaza clar dreptul pasagerilor de a fi de acum inainte informati despre identitatea companiei care ii va transporta. Daca pasagerii care au mers cu avionul companiei egiptene ar fi beneficiat de acest drept, ar fi realizat si nu ar fi ignorat faptul ca mai zburasera cu aceasta companie si ca aceasta fusese interzisa de catre aeroporturile elvetiene pe motive de securitate, au sustinut oficialii europeni.

AJUTOR. Cea de-a doua norma europeana se refera la persoanele cu handicap sau la cele foarte in varsta carora le este deseori refuzata imbarcarea pentru ca se misca mult mai greoi. Gestionarii aeroporturilor si companiile aeriene vor fi de acum inainte obligati prin normele europene sa furnizeze asistenta gratuita in aeroporturi si la bordul avioanelor.

COSTURI
In fata reglementarilor Uniunii Europene, companiile aeriene oscileaza intre luarea unei atitudini ofensive si resemnarea totala. Noile directive le vor forta sa plateasca despagubiri destul de mari pasagerilor care raman la sol din cauza anularii zborurilor sau a unor rezervari neonorate. Acestea pot ajunge de altfel de la 250 de euro pentru zboruri pe o distanta mai mica de 1.500 de kilometri pana chiar la 600 de euro pentru cursele ce depasesc 3.500 de kilometri. In ciuda costurilor mari, unele companii din Franta si Italia au declarat ca vor aplica normele europene, unele reactii negative venind doar din partea unor companii engleze.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul