x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Nota de plata a aderarii

Nota de plata a aderarii

01 Mar 2005   •   00:00

INTEGRARE
AUSTRIA - Bilantul primilor 10 ani in Uniune La 10 ani de la aderarea tarii lor la Uniunea Europeana, austriecii nu se arata prea incantati de beneficiile integrarii, care le-a lasat un gust mai degraba amar.
IRINA CRISTEA

DEZAMAGITI. Peste 65% dintre austrieci ar prefera ca tara lor sa nu se fi alaturat, in 1995, Uniunii Europene
Criza locurilor de munca, drogurile, nivelul mult mai ridicat al poluarii sau "cotizatia" deloc mica pe care Austria o are de platit anual la Bruxelles sunt tot atatea motive de nemultumire pentru austrieci, aflati la ceasul bilantului primilor 10 ani petrecuti in Uniunea Europeana (UE). Asta releva cel mai recent sondaj Gallup, realizat la scurt timp dupa implinirea "decadei". Doar 46% din cei chestionati au declarat ca statutul de membru al Uniunii Europene le este de bun augur, in vreme ce 66% din austriecii inclusi in cercetare au o lista de nemultumiri destul de lunga atunci cand vine vorba de efectele aderarii.

MOTIVE. Lipsa de entuziasm a cetatenilor austrieci fata de integrarea europeana a tarii lor are ca principal motiv riscul de a-si pierde locurile de munca in favoarea noilor veniti in Uniune. Contributia financiara a Austriei la bugetul comunitar este si ea un motiv de nemultumire. Oamenilor nu le convine nici faptul ca sistemul granitelor deschise, practicat in cea mai mare parte a UE, are si efecte mai putin placute, cum ar fi intensificarea traficului de droguri, in conditiile in care substantele interzise sunt mai usor de introdus in tara decat in vremurile in care Austria nu era membru al Uniunii.

Pe de alta parte, multi austrieci sunt deranjati de faptul ca, de cand tara lor face parte din Uniune, traficul rutier, indeosebi numarul camioanelor de mare tonaj care le tranziteaza tara, a luat proportii si, spun ei, are efecte negative asupra mediului.

ORGOLIOSI.Cetatenii Austriei au si o problema de orgoliu cu Bruxellesul. Republica alpina a fost primul stat membru caruia Uniunea i-a impus sanctiuni diplomatice, concretizate in inghetarea relatiilor bilaterale. Motivul era ajungerea in coalitia la putere a partidului de extrema dreapta al lui Jorg Haider. Retragerea lui Haider din guvern la doar cateva luni de la castigarea alegerilor nu a dus la rezolvarea problemelor. Bruxellesul a ridicat sanctiunile abia in septembrie. Si aceasta a contribuit intr-o oarecare masura la cresterea nemultumirii austriecilor fata de Uniune, desi sanctiunile erau mai mult teoretice decat practice si nu afectau cooperarea din cadrul comitetelor in care se discuta de fapt soarta Uniunii.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul