x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Noua savoare nipona

Noua savoare nipona

15 Feb 2006   •   00:00
JOCURILE OLIMPICE - JAPONIA
Jocurile Olimpice de Iarna din 1972, care au avut loc la Sapporo, in Japonia, au fost primele Jocuri Olimpice de Iarna organizate in afara Europei si a SUA. Pentru aceasta a XI-a editie, organizatorii s-au folosit din plin de experienta acumulata cu prilejul Jocurilor Olimpice de Vara de la Tokyo, din 1964, astfel ca au putut anunta cu mandrie ca "i-au reunit pe cei mai straluciti sefi bucatari, sefi de sala si barmani pe care ii avea Japonia".

NAGANO. In 1998, a avut loc in Japonia, la Nagano, o alta editie a Jocurilor Olimpice de Iarna, cea de-a XVIII-a. Specialistii din industria alimentara au creat "Premiul culinar Nagano", care a recompensat meniul ce a utilizat numai ingrediente provenind din aceasta provincie din centrul Japoniei. Sloganul concursului a fost: "Profitati de Jocurile Olimpice pentru a da orasului Nagano o noua savoare si regiunii o noua cultura culinara!" A fost organizat de asemenea si un "Forum consacrat culturii culinare la Nagano", meniurile prezentate fiind repartizate in trei categorii: cele destinate a fi consumate la masa, meniuri usoare, care pot fi consumate in picioare, si "omyage", specialitati regionale care puteau fi transportate in alte zone ale tarii sau in strainatate pentru a fi oferite cadou.

In concurs au fost prezentate 914 specialitati, realizate de 118 bucatari din regiunea Nagano si inca 517 din intreaga Japonie. Cele 36 de preparate retinute pentru finala au fost prezentate unui juriu din care a facut parte si Nobuo Murakami, critic culinar si consilier al Curtii Imperiale. (Emanuel Fantaneanu)

SAPPORO 1972
Editia
a XI-a
Nr. participanti
1.128
Tari participante
35
Sportivi romani
13

NAGANO 1998
Editia
a XVIII-a
Nr. participanti
2.177
Tari participante
72
Sportivi romani
12

SASHIMI

Nagano 1998
  • Ingrediente: un file de somon, o dorada, 50 g Wasabi (mustar verde), sos de soia.
  • Preparare: Este un preparat pe baza de peste crud. Pestele nu se poate pastra in frigider in stare proaspata mai mult de 10 ore. Prepararea trebuie facuta deci rapid. Dorada se curata, se fileteaza (se scoate de pe sira spinarii), cu grija, sa nu se zdrobeasca. Pentru pestii a caror carne este frageda, aceasta trebuie taiata in bucati fine. Bucata se taie dintr-o singura miscare, inclinand lama cutitului, apoi rasucind cutitul fara miscari bruste. La randul lui, fileul de somon se foloseste fara piele. Se taie in bucati subtiri si late de 5 centimetri. Se asaza bucatile de peste intr-un sos de soia si "mustar verde", pentru degustare.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul nagano