x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Parfumul care iti da dermatita

Parfumul care iti da dermatita

20 Apr 2006   •   00:00

"Va trece timpul si veti uita in ce a fost imbracata o femeie la o petrecere, insa parfumul ei va ramane pentru mult timp in memoria dumneavoastra", spunea renumitul creator de moda Christian Dior.

Parfumul este ca o amprenta a personalitatii, de multe ori recunoastem o persoana dupa parfum. Parfumurile ne influenteaza foarte mult starea de spirit, unele au efect calmant, altele – tonifiant. Esentele imbietoare sunt alese si in functie de personalitate. Astfel, persoanele romantice, visatoare prefera parfumurile usoare. Naturilor vesele le plac aromele fructate, florale, iar parfumurile cu vanilie sunt alese de cele care vor sa fie independente. Parfumurile pot fi naturale sau sintetice, unele sunt derivate din plante, altele sunt produse in laborator pornind de la substante de sinteza. Daca vrem un parfum de calitate, atunci trebuie sa alegem unul care sa contina intre 15% si 30% uleiuri esentiale diluate intr-o baza de alcool. De cele mai multe ori, alcoolul este vinovat de reactiile alergice aparute dupa folosirea parfumului. Alcoolul produce dermatite alergice de contact si dermatite fotoalergice.

INROSIREA PIELII

Dr. Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog la Spitalul Clinic Colentina, descrie dermatita alergica de contact: "Aceasta se manifesta prin inrosirea pielii, prin aparitia de basicute pe zona in care a fost aplicat parfumul. Alergiile nu apar imediat, ci la cateva ore sau a doua zi de la aplicarea produsului". De aceea, persoanele predispuse la alergii trebuie sa testeze mai intai parfumul pe o zona mica de piele.

REACTII. Sunt persoane care vin la dermatolog avand in partile laterale ale gatului sau in spatele urechii, acolo unde de obicei isi aplica parfumul, o zona hiperpigmentata. Este vorba despre dermatita fotoalergica, o reactie neplacuta, ce poate aparea ca urmare a folosirii unui parfum. In zona in care ne-am dat cu parfum, pielea devine mai sensibila, iar dupa expunerea la soare se inroseste. In timp, zonele inrosite devin brune.

FARA ALCOOL. Pentru a impiedica evolutia dermatitelor, fie ca sunt de contact sau fotoalergice, trebuie sa renuntam la parfumul care le-a provocat. O solutie poate fi si folosirea unui parfum fara alcool. Astfel evitam depigmentarea si iritarea pielii. Parfumurile fara alcool contin ingrediente hidratante, care impiedica deshidratarea pielii.

DIFERENTE. Parfumul miroase diferit, in functie de persoana, dar si in functie de anotimp. Temperaturile ridicate pot intensifica aromele, in vreme ce, din cauza aerului rece si uscat, unele esente florale sau fructate pot deveni aproape imperceptibile. Sarcina, perioada menstruatiei si tabletele contraceptive pot schimba compozitia chimica a substantelor eliminate prin glandele sudoripare. De aceea, si parfumul aplicat pe piele miroase altfel in aceste perioade.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul parfumul