x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pericolele iernii

Pericolele iernii

25 Ian 2006   •   00:00
CALENDAR GASTRONOMIC
Cei trei sfinti de seama ai crestinismului, Vasile cel Mare, Grigorie de la Nazians si Ioan Gura de Aur, au trait in secolul al IV-lea, la putin timp dupa incetarea prigonirii crestinilor. Fiecare dintre ei a contribuit in felul sau la organizarea timpurie a bisericii crestine. In plus, cei trei au fost si conducatorii ei pentru perioade scurte de timp. In calendarul bisericesc ei sunt pomeniti la data de 30 ianuarie, aceasta fiind zi de mare sarbatoare.

Si cu toate acestea, la inceput, in miezul iernii, in popor se obisnuia cinstirea altor trei divinitati. Temute si respectate in acelasi timp, ele au instituit o serie de reguli si interdictii care s-au pastrat pana astazi. Cu atat mai mare era puterea acestor trei divinitati populare, cu cat in popor nici macar nu se cunoaste numele lor adevarat. Le numeau simplu: Trisfetitele sau Trisfetitele. Inca de pe atunci exista interdictia de a nu le rosti numele daca nu doreai sa ramai orb sau fara vreo parte a corpului. Si preotul trebuia sa pastreze tacerea asupra acestei sarbatori tainice pentru a nu-i muri preoteasa.

Oamenii si le imaginau pe Trisfetite ca avand infatisarea unor femei foarte tinere, de multe ori chiar fetite. Despre ele se spunea ca umblau odinioara pe Pamant alaturi de Dumnezeu si chiar i-au dat acestuia apa atunci cand era insetat. Poate din aceasta cauza, in vreme de seceta, crestinii se roaga la Trisfetite sa le aduca ploaie. O alta legenda ne povesteste ca au fost demult trei fete. Primele doua, mai mari, duceau o viata nelegiuita. Cea mai mica s-a rugat de ele sa se schimbe si mai bine sa lucreze ceva. Surorile au ascultat-o si toate au inceput sa teasa o naframa. Trei zile au lucrat incontinuu, iar in a patra zi s-au oprit sa se odihneasca. Aceasta a patra zi a devenit un semn al sarbatorii.

Aceasta zi este respectata in special de femei, pentru a avea spor la tors si ca sa nu le moara barbatii prea curand. Se fac colive si se duc la biserica pentru a fi sfintite. Mai mult, se fac praznice pentru sufletul celor care au murit neimpartasiti. Pe de alta parte, nu este bine sa lucrezi in aceasta zi de sfarsit de ianuarie. Cei care nu respecta aceasta interdictie vor fi mancati de lup atunci cand vor pleca la drum sau le vor muri vitele din gospodarie. In alte cazuri, se spune ca-si vor pierde mintile sau orice vor face va fi pe dos.

De altfel, Trisfetitele au renumele de a face totul pe dos. Daca pana atunci vremea a fost calda, cu siguranta aceasta se va schimba.

DESPRE TORS
Cel mai bine este sa incepi sa torci intr-o zi de joi pentru a avea spor. Cand ai terminat de tors, in nici un caz nu trebuie sa lasi furca goala, pentru a nu fi la fel de gol si de sarac ca ea. Din acelasi motiv nu se toarce afara decat dupa ce copacii au inceput sa inmugureasca. Pe furca mai este lasata putina lana sau canepa pentru ca timpul sa fie in continuare darnic. Fetele tinere mai lasa la sfarsit cateva fire pe furca pentru a nu avea parte de soti spani.

25-31 IANUARIE
Sfintii Trei Ierarhi

  • 25 M 〠Sf. Grigorie Teologul; 〠Sf. Bretanion, Episcopul Tomisului; Cuv. Publie
  • 26 J Cuv. Xenofont, sotia sa, Maria, si fiii lor, Arcadie si Ioan
  • 27 V 〠Aducerea moastelor Sf. Ioan Gura de Aur; Sf. Marcian mparateasa
  • 28 S Cuviosii: Efrem Sirul, Paladie si Iacob
  • 29 D Aducerea moastelor Sf. Sfintit Mucenic Ignatie Teoforul
  • 30 L 〠) Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur; Sf. Sfintit Mucenic Ipolit, Episcopul Romei
  • 31 M Sfintii Doctori, facatori de minuni si fara de arginti, Chir si Ioan; Sf. Mucenic Victorin
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul