x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Peste 29 miliarde de euro pentru mediu

Peste 29 miliarde de euro pentru mediu

20 Apr 2005   •   00:00

Pentru agentii economici care nu s-au adaptat normelor europene de mediu, data de 1 ianua rie 2007 va reprezenta momentul iesirii de pe piata. Standardele Uniunii inseamna, strict pentru buzunarul agentilor economici, costuri de aproape 8 miliarde de euro.



  • de ELENA STAN

  • STRICTETE. De la normele Uniunii nu se fac derogari cand vine vorba de mediu
    Agentii economici care nu indeplinesc standardele europene in privinta protectiei mediului pana la data de 1 ianuarie 2007 isi inceteaza activitatea. "Aceasta data reprezinta o perioada de granita", explica negociatorul - sef cu Uniunea Europeana, Leonard Orban.

    Functionarea agentilor economici se va face in baza autorizatiei integrate de mediu, ce va fi eliberata pana la 31.10.2007 pentru societatile aflate sub incidenta perioadei de tranzitie si pana la 1.01.2007 pentru cele care nu beneficiaza de o perioada de tranzitie. Agentii economici pot apela la Centrul de Informare si Consultanta pe Probleme de Mediu din cadrul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti.

    COSTURI. Alinierea la standarde de calitate europeana presupune costuri insemnate si modificari structurale la nivelul intregii economii si administratii din Romania. "Investitiile nu pot fi lasate la sfarsitul termenului. Acestea trebuie facute gradual, de-a lungul timpului", a declarat Cornel Florea Gabriel, consilier Directia Elaborare si Implementare Politici Economice de Mediu. Implementarea acquis-ului comunitar de mediu costa circa 29,3 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului 2018, care este ultimul an de tranzitie pentru implementarea Directivei privind epurarea apelor uzate. Sumele necesare finantarii de proiecte concrete provin de la bugetul de stat, bugetele locale, aportul agentilor economici, fondurile comunitare specifice etc. Valoarea estimata sa fie acoperita din bugetul de stat si bugetele locale este de 18%, de la agentii economici este de 27%, iar restul este asigurat din fonduri comunitare si alte surse financiare.

    PRIORITATI. Adoptarea legislatiei europene, ale carei costuri de implementare se ridica la 102 milioane de euro, este prima pe lista. Urmatoarele domenii de maximum interes vizeaza calitatea apei - reabilitarea statiilor de epurare, a statiilor de tratare, reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, managementul integrat al deseurilor - colectarea selectiva a deseurilor menajere, inchiderea vechilor depozite de deseuri necontrolate, construirea de noi rampe ecologice, protectia calitatii aerului - cresterea eficientei energetice, reducerea emisiilor de poluanti.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul mediu