GARGANTUA SI PANTAGRUEL
VANDA IONITOIU,, MARA RADUCANU
Combinatii exotice, dieta mediteraneana si o mancare foarte sanatoasa. Acestea sunt, pe scurt, caracteristicile "bucatariei sultanului". Influenta obiceiurilor gastronomice occidentale nu a impiedicat dezvoltarea unui stil propriu al bucatelor turcesti. Asa se explica aparitia unor preparate inedite, cum ar fi shaorma, falafel, baclavaua si multe altele pe care cu siguranta le-ati incercat. Deschiderea la cele patru mari - Neagra, Egee, Marmara si Mediterana - a reprezentat pentru arta culinara turceasca o abundenta a preparatelor din peste, scoici si fructe de mare. Cuvantul de ordine in fosta bucatarie otomana este prospetimea. Niciodata nu vei gusta o mancare gatita cu o zi in urma.
Fiecare masa a zilei este la fel de importanta. De la micul dejun nu lipsesc rosiile, branza, ouale si painea cu miere si condimente. La pranz, care nu este deloc de neglijat, se consuma pilaf, pui cu ardei si vinete si foarte mult peste la gratar. Cina debuteaza cu specialitati din legume si peste, numite mezze. Oricat de bogata ar fi masa, un preparat lichid este absolut necesar. Astfel ca supele de linte, rosii si miel sunt preferatele turcilor la masa de seara. In cazul meselor deosebite, organizate la evenimente, turcii se desfata cu prizolla, o celebra reteta de miel grill condimentat, foarte populara printre localnici.
Retineti insa ca nu puteti pleca din nici un restaurant turcesc fara a lua cu dumneavoastra parfumul inconfundabil al atmosferei si al locului unde ati mancat. Traditia cere ca, la sfarsitul mesei, clientul sa-si clateasca mainile cu o colonie pe baza de lamaie oferita din partea restaurantului.
Cafea aromata turceasca
| |
|