x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Postul cel dulce

Postul cel dulce

19 Apr 2005   •   00:00

  • de MONICA ANDRONESCU
  • BUCATARIA DE POST
  • Sambata invierii lui Lazar. Sarbatoarea Floriilor, duminica intrarii Domnului in Ierusalim. Prilej de veselire, de voiosie si de belsug. Imparatul Cerului si al Pamantului intra in cetatea Ierusalimului calare pe manzul asinei si oamenii il primesc cu osanale. Aceiasi oameni care peste cateva zile aveau sa strige in fata lui Pilat din Pont "Rastigneste-l, rastigneste-l!". Duminica a bucuriei innegurate de gandul apropiatelor Patimi ale lui Hristos.

    Dar astazi, Iisus, care ni se dezvaluie de-a lungul intregii sale misiuni ca un Domn al belsugului si al plinatatii, a hotarat un ragaz pentru indulcirea sufletului si a trupului. Caci Iisus n-a pierdut nici un prilej sa se bucure de mesele imbelsugate alaturi de oameni, binecuvantand intotdeauna mancarea, inmultind pestii si asemanandu-si chiar si Imparatia Cerurilor cu o cina mare. Si mai mult decat orice, dezvaluindu-se apostolilor la Cina cea de Taina drept trup si sange, paine si vin.

    De aceea, Biserica Ortodoxa a randuit ca praznuirea invierii lui Lazar, sambata de dinaintea Floriilor, care prefigureaza marea Inviere a Domnului, sa fie facuta cu icre, si asta nu intamplator, caci icrele sunt, la randul lor, un simbol al renasterii. Iar la sarbatoarea de a doua zi, Intrarea Domnului in Ierusalim, tot crestinul, fie ca a postit, fie ca nu, va gusta din bucatele pe care le ingaduie dezlegarea la peste si se va veseli asteptandu-l pe Domnul cu ramuri inflorite, cu sufletul deschis si cu masa plina. In aceasta zi, femeile se ostenesc sa intinda masa mare, asemenea Martei, sora lui Lazar, parca asteptandu-l pe Domnul sa le intre in case si sa le binecuvanteze bucatele. In ziua de Florii, cu totii gustam din dulcele pe care Domnul l-a ingaduit, incercam sa ne simtim partasi la bucuria multimii pentru care Iisus, intotdeauna grijuliu fata de nevoile pur umane, a savarsit minunea inmultirii painii si pestilor si cu trupul intremat dupa drumul cel lung, de 40 de zile de postire, si cu sufletul ceva mai curat intram in Saptamana Patimilor urmandu-l pe Mielul lui Dumnezeu.

    CAVIARUL

    Caviarul a fost considerat intotdeauna un fel de mancare extrem de rafinat, rezervat celor bogati. In mediile aristocratice, la dineuri si receptii sofisticate, caviarul este nelipsit, fiind considerat un adevarat simbol al bunului-gust. Icrele negre, provenind de la nisetru, vor fi servite pe paine prajita sau pe biscuiti nesarati. De cele mai multe ori, icrele negre vor fi servite cu felii de lamaie sau garnisite cu ceapa tocata.

    CRAP CU ROSII
  • Ingrediente:
  • doua kg crap, 6 rosii, 5 ardei grasi, doua lamai, un pahar cu ulei, 3 cepe, o capatana de usturoi, patrunjel, cimbru, oregano, sare, piper, un pahar cu vin alb.
  • Preparare: Pestele se taie in bucati si se asaza intr-un vas uns cu ulei. Adaugati sarea si condimentele si apoi asezati in jurul pestelui ceapa tocata, rosiile curatate de coaja si taiate felii, ardeiul taiat rondele si usturoiul. Deasupra presarati patrunjel tocat si asezati cateva felii de lamaie, stropiti totul cu ulei, adaugati vinul si puneti tava la cuptor.
  • SALAU CU CIUPERCI
  • Ingrediente: un kg salau, doua cepe, ulei, o lingura cu faina, 5 rosii, un pahar cu vin, o lamaie, o cutie cu ciuperci, o salata verde, sare, piper
  • Preparare:
  • Se pun bucatile de peste intr-o tava, cu putin ulei si se rumenesc. Separat se calesc ceapa cu rosiile taiate, cu ciupercile, cu frunzele de salata si cu faina desfacuta in apa. Turnati apoi paharul cu vin peste aceasta compozitie si, dupa ce fierbeti cateva minute, adaugati totul peste peste. Taiati lamaia felioare subtiri si asezati-le deasupra, iar apoi dati tava la cuptor pentru un sfert de ora.


    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul