x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Printesa Portocalia

Printesa Portocalia

01 Mar 2005   •   00:00

BUCATARIA COPIILOR

MONICA ANDRONESCU

Odata demult, la curtea Imparatului Soare s-a intamplat o grozavie cum nu se mai vazuse pana atunci in acea imparatie. Fiica acestuia, frumoasa Printesa Portocalia, a fost furata si inchisa in turnul de piatra de catre Zmeul Zmeilor.

In acest timp, de suparare, tatal ei, Imparatul Soare, nici n-a mai putut sa rasara pe cer diminetile, iar pamantul a fost cuprins de o mare intristare si de un intuneric din ce in ce mai adanc. Florile n-au mai inflorit de vreme ce Soarele nu mai aparea pe cer, iar copacii au inceput cu totii sa planga, si-au plecat crengile pana la pamant si au ramas asa, Dumnezeu stie cata vreme. In curand, frumoasa imparatie a Soarelui s-a transformat intr-o gradina parasita si intunecata. Pasarile nu mai treceau pe-acolo ca sa nu li se-mpaienjeneasca ochii de lacrimi si sa cada din inaltul cerului, iar copiii stateau ascunsi prin case si nu mai aveau nici un chef de joaca.

Intr-o zi, Zana Florilor, indurerata ca cel mai frumos dintre taramurile ei si-a pierdut stralucirea, a aruncat pe deasupra intregului tinut un pumn din miraculosul ei Praf al Curajului. A doua zi, toti copiii au pornit impreuna s-o elibereze pe Printesa Portocalia. Dupa zile lungi si obositoare, au ajuns in sfarsit si la palatul zmeului. Am uitat sa va spun ca Zana Florilor, atunci cand presarase Praful minunat deasupra lor, nu uitase sa le spuna si secretul cel mare al zmeului, fara de care n-ar fi reusit sa-l infranga niciodata. Cel mai mult si mai mult pe lumea asta, zmeul se temea de gadilat. El si intreaga lui curte. Asa ca atunci cand au ajuns la palat, toata acea armata de copii s-a pus pe gadilat, incepand cu primul curtean si terminand cu Zmeul Zmeilor, care n-a avut ce face si le-a dat in cele din urma cheia de la camera printesei. Au eliberat-o si au plecat impreuna pe drumul spre palatul Imparatului Soare, care aflase si el intre timp ca fiica sa fusese eliberata si incepuse deja sa straluceasca vesel pe cer. Numai ca zmeul furios s-a hotarat sa se razbune si a trimis asupra lor o vraja care ar fi trebuit sa-i transforme pe toti in buruieni urat mirositoare. Simtind insa ca fiica lui si toti ceilalti copii sunt intr-un mare pericol, Soarele a fost mai rapid si a trimis si el o vraja care sa-i protejeze, transformandu-i pe toti in cele mai gustoase si mai placut mirositoare fructe care exista pe lume. Si mai presus de toate stralucea Printesa Portocalia, devenita acum portocala cea minunata, dulce si parfumata, inconjurata de suita ei de mere, pere, piersici, banane, capsuni si cate si mai cate. Din pacate, vraja zmeului i-a atins si ea o clipa, atat cat sa aduca raul, si de aceea, blestemul este ca, ori de cate ori un copilas refuza sa manance vreunul dintre fructe, ele, bietele, devin buruieni asa cum a dorit zmeul.
Sa mancam, asadar, cate un fruct in fiecare zi, ca sa salvam Imparatia Soarelui.

PACHETEL
Este mult mai bine sa va obisnuiti copilul sa isi ia la scoala sau la gradinita un pachetel pregatit de dumneavoastra acasa, din care sa nu lipseasca niciodata fructele. Astfel veti reduce riscul ca el sa consume produse de patiserie sau snacks-uri, care nu sunt la fel de sanatoase.

POFTA MARE
PORTOCALA. Vitamina C pe care o contine portocala este extrem de importanta, mai ales in aceasta perioada a anului in care organismul copilului este predispus la raceli si gripe. O portocala mancata zilnic sau un pahar cu suc natural de portocale va ajuta organismul copilului sa depaseasca iarna cu bine. Acesta este secretul vechilor greci.

BANANA. Cunoscuta pentru calitatile ei nutritive extraordinare, banana trebuie sa fie si ea nelipsita din alimentatia copilului. Ea actioneaza ca un adevarat pansament pentru stomacelul lui si poate inlocui cu succes ciocolata sau alte dulciuri, pentru ca are un gust extrem de placut.

MARUL. Din alimentatia copilului dvs. nu trebuie sa lipseasca marul, deoarece este unul dintre fructele cele mai bogate in vitamine si care ii vor asigura o crestere sanatoasa. In salata de fructe, ras cu biscuit sau consumat ca atare, marul trebuie sa se regaseasca in meniul lui zilnic.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul