x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Puritatea gustului

Puritatea gustului

22 Feb 2006   •   00:00
CALENDAR GASTROLOGIC
FEMEIA
Deosebit de sensibila si inzestrata cu o imaginatie bogata, femeia din zodia Pestilor este dintre cele pentru care timpul petrecut in bucatarie inseamna un timp castigat. Acesta este domeniul unde imaginatia poate merge dincolo de limite, unde nu exista nici un fel de ingradire, tocmai pentru ca ele considera gastronomia o forma de arta. Latura spirituala, atat de accentuata in cazul nativelor acestei zodii si simbolizata de pestele care inoata catre rasarit, se va rasfrange si asupra bucatelor pe care le prepara. Intotdeauna femeia din zodia Pestilor va gati "cu sufletul". Si de aceea, doar rareori va folosi o reteta, lasandu-se ghidata de bunul-gust extrem de bine dezvoltat si de latura ei altruista, de asemenea, bine conturata. Caci nu exista bucurie mai mare pentru o nativa a acestei zodii decat sa le poata oferi celor dragi un fel de mancare delicios, dar si sanatos.

Fiind vorba de o zodie de apa, femeia din semnul Pestilor va prefera mancarurile simple, cu un gust pur, nealterat, pe lista alimentelor indragite aflandu-se pestele si legumele. Adepte ale ideii ca fiecare ingredient are un gust al lui, pe care bucatarul trebuie sa-l puna cat mai bine in valoare, si nu sa-l faca sa se piarda printre alte 1.000 de gusturi, nativele din zodia Pesti vor face din asta un scop: sa afle gustul perfect in fiecare aliment.

BARBATUL Persoane introvertite, delicate si sentimentale, nativii zodiei Pestilor au o fire de artist, cu accente mai degraba feminine, tocmai pentru ca fac parte dintr-un semn feminin, de apa. Spre deosebire de femeile din aceasta zodie, ei nu sunt pasionati de arta gatitului, desi, atunci cand intra in bucatarie, gatesc cu mare placere, cautand combinatii reusite, astfel incat sa-si uimeasca prietenii invitati la masa. Caci, in opinia lor, o masa gustoasa deschide intotdeauna apetitul pentru discutii si filosofare, mai ales atunci cand este insotita de bautura potrivita.

In schimb, desi nu gatesc prea des, le place sa manance mancare bine pregatita ori acasa, in familie, unde au garantia calitatii, ori la un restaurant bun, niciodata la fast-food. Asta deoarece pentru nativii acestei zodii masa e un mic ritual si nu are de-a face doar cu potolirea foamei, ci mai degraba cu reglarea ritmului interior dupa cel al naturii.

Si ei, ca si nativele femei ale zodiei, adora carnea de peste si fructele de mare, legumele si fructele, de la o masa perfecta neputand sa lipseasca, din punctul lor de vedere, salatele. Branzeturile fine reprezinta, de asemenea, o alegere fericita, insotite bineinteles de un vin potrivit, ca si in cazul preparatelor din peste.

TOP CULINAR
1PESTE
sunt de-ai mei.
3 CARNE
daca e bine gatita...
2 LEGUME
traiasca salatele!
4 DULCE
din cand in cand...

Pe primul loc in topul preferintelor, pestele

MACROU IN SOS ROSU


  • INGREDIENTE: un kilogram macrou, 25 ml otet, 50 g masline, 6 rosii, tarhon, marar, patrunjel, sare, piper, ulei, o lingura cu zahar.
  • PREPARARE: Macroul se eviscereaza, se taie felii si se prajeste in ulei incins. Rosiile descojite se taie cubulete si se fierb impreuna cu zaharul. Separat, se fierb impreuna verdeturile cu otetul diluat cu putina apa, sarea si piperul. Intr-un vas se asaza macroul, iar deasupra maslinele, sosul de rosii si otetul cu verdeata.
  • Pe locul doi in topul preferintelor, legumele

    DOVLECEI PANE


  • INGREDIENTE: 6 dovlecei, 3 oua, 100 g cascaval, faina, ulei, sare, piper.
  • PREPARARE: Dovleceii se curata de coaja si se taie rondele. Se sareaza si se pipereaza, apoi se lasa putin deoparte. Se trece fiecare felie prin faina amestecata cu cascaval ras foarte fin, apoi prin ou batut si iar prin faina. Se prajesc n ulei ncins, pe ambele parti. Se servesc cu smAntAna deasupra sau cu mujdei.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul