INTEGRARE
NORME - Produse urmarite din fabrica pana la consumator
Comisia Europeana a anuntat noi reglementari, potrivit carora companiile din industria alimentara vor fi obligate sa urmareasca si sa inregistreze provenienta alimentelor pe intregul lant de fabricatie si distributie, pana la consumator.
MARIA TOADER
EFECT. Dupa adoptarea noii legislatii, sectorul alimentar va fi mai "curat"
|
Incepand cu 1 ianuarie 2005, firmele din industria alimentara sunt obligate sa contabilizeze detaliat fiecare livrare, de la fiecare furnizor in parte, inclusiv pe cele catre consumatori.
MARILE COMPANII. Ghidul publicat luni de Comisie face referinta la noile regulamente, cuprinse in articolul 18 al Legii alimentelor. Potrivit reprezentantilor Comisiei, sub incidenta legii se afla atat marile companii, cat si micii intreprinzatori cu activitate preponderenta in sectorul alimentar.
Totusi statele membre au primit recomandarea sa analizeze situatiile acestora separat, de la caz la caz. Potrivit oficialilor UE, noul pachet de legi are ca scop standardizarea sistemului de urmarire a alimentelor pe teritoriul Uniunii. Acest sistem va permite autoritatilor sa identifice rapid produsele infectate sau contaminate.
Companiile de transport alimentar vor avea de intocmit evidente ale fiecarui lot in parte distribuit catre restaurante, magazine sau cantine.
In prima faza, toti jucatorii din industria alimentara sunt obligati sa intocmeasca rapoartele, care vor include numele si adresa furnizorului, precum si natura produsului livrat. Acesta trebuie sa aiba inscriptionata data tranzactiei sau a livrarii, la care se vor adauga toate celelalte informatii sus-mentionate.
ETAPA A DOUA. A doua etapa se aplica doar marilor companii si corporatii, care, pe langa evidentele de baza, trebuie sa inregistreze si informatii legate de volumul sau cantitatea manevrata. La acestea se va adauga si obligativitatea de a intocmi o baza de date cu o descriere mult mai ampla a produselor (categorie, ambalare si procesare).