x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reguli noi pentru industria alimentara

Reguli noi pentru industria alimentara

11 Feb 2005   •   00:00

INTEGRARE
NORME - Produse urmarite din fabrica pana la consumator Comisia Europeana a anuntat noi reglementari, potrivit carora companiile din industria alimentara vor fi obligate sa urmareasca si sa inregistreze provenienta alimentelor pe intregul lant de fabricatie si distributie, pana la consumator.
MARIA TOADER

EFECT. Dupa adoptarea noii legislatii, sectorul alimentar va fi mai "curat"
Potrivit unui articol din editia electronica de marti a cotidianului britanic The Telegraph, comerciantii vor fi obligati sa pastreze rapoartele de evidenta pentru o perioada de cel putin cinci ani.

Incepand cu 1 ianuarie 2005, firmele din industria alimentara sunt obligate sa contabilizeze detaliat fiecare livrare, de la fiecare furnizor in parte, inclusiv pe cele catre consumatori.

MARILE COMPANII. Ghidul publicat luni de Comisie face referinta la noile regulamente, cuprinse in articolul 18 al Legii alimentelor. Potrivit reprezentantilor Comisiei, sub incidenta legii se afla atat marile companii, cat si micii intreprinzatori cu activitate preponderenta in sectorul alimentar.

"Toate evidentele trebuie pastrate pentru cinci ani, cu exceptia celor pentru alimente perisabile precum carnea proaspata, caz in care documentele vor fi pastrate numai sase luni", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei, Philip Tod. Noua lege va afecta si institutiile care se ocupa cu diferite acte de caritate si care pana in prezent nu erau obligate sa contabilizeze si sa raporteze donatiile alimentare.

Totusi statele membre au primit recomandarea sa analizeze situatiile acestora separat, de la caz la caz. Potrivit oficialilor UE, noul pachet de legi are ca scop standardizarea sistemului de urmarire a alimentelor pe teritoriul Uniunii. Acest sistem va permite autoritatilor sa identifice rapid produsele infectate sau contaminate.

Companiile de transport alimentar vor avea de intocmit evidente ale fiecarui lot in parte distribuit catre restaurante, magazine sau cantine.

PRIMA ETAPA. Ideile noii legi au fost agreate de oficiali din Marea Britanie si din alte state ale UE, care colaboreaza sub auspiciul Comisiei Europene. Ca o regula general valabila, fiecare veriga din lantul industriei alimentare este obligata sa contabilizeze absolut toate produsele pe care le manevreaza si sa aiba informatii despre furnizorii si clientii cu care colaboreaza. Pe de alta parte, restaurantele, magazinele, precum si unitatile de alimentatie publica nu vor inregistra si raporta date despre consumatori, intrucat se afla la capatul lantului de distributie. Totodata, conform reprezentantilor CE, exista doua etape de realizare a rapoartelor de evidenta.

In prima faza, toti jucatorii din industria alimentara sunt obligati sa intocmeasca rapoartele, care vor include numele si adresa furnizorului, precum si natura produsului livrat. Acesta trebuie sa aiba inscriptionata data tranzactiei sau a livrarii, la care se vor adauga toate celelalte informatii sus-mentionate.

ETAPA A DOUA. A doua etapa se aplica doar marilor companii si corporatii, care, pe langa evidentele de baza, trebuie sa inregistreze si informatii legate de volumul sau cantitatea manevrata. La acestea se va adauga si obligativitatea de a intocmi o baza de date cu o descriere mult mai ampla a produselor (categorie, ambalare si procesare).
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul