In ziua in care am gustat din bucatele pregatite in cuhnia Manastirii Putna. Zapada inca nu parasise obcinile, dar locul era plin de pelerini - "obstea largita a manastirii", ne spusese parintele Andrei, vorbind despre credinciosii care-si cauta linistea intre zidurile ei - si dupa slujba urma sa fie chemati cu totii la masa. Pe plita, in doua oale, fiecare de peste 100 de litri, fierbeau mocnit ciorba de cartofi si fasolea scazuta cu bureti, sub atenta priveghere a parintelui Chesarie.
L-am intrebat in ziua aceea ce va pune pe masa de Pasti sfintilor parinti si oaspetilor lor duhovnicesti. "Drob, piftie de peste, peste prajit, branzeturi cu ceapa verde, cozonac si pasca." Aici, la Manastirea Putna, unde nu e dezlegare la carne nici in ziua de Pasti, drobul se face din peste. Mai intai se fierbe si se alege de oase. Apoi se curata usturoi verde si se toaca marunt, iar morcovul se da pe razatoare. Se amesteca toate cu ou crud, sa se lege, cu pesmet, marar si condimente, se pune in tava unsa cu untdelemn si pesmet si se da la cuptor. In loc de bors de miel se obisnuieste a se aduce la masa o ciorba cu perisoare din branza. Branza de vaca, legata cu oua, gris, sare si verdeata.