x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reteta de suflet

Reteta de suflet

28 Iun 2006   •   00:00

Cupa Mondiala a provocat dintotdeauna o atmosfera euforica printre iubitorii fotbalului si nu putine sunt domeniile in care se lanseaza adevarate linii de productie purtand emblema World Cup. Si ne gandim atat la vestimentatie si echipament sportiv, cat si la produse culinare, din care, probabil, se vor infrupta mai degraba fanii decat sportivii, al caror regim alimentar este adecvat momentului de maxim efort fizic si psihic.

Compania italiana Stabinger, specializata in torturi, prajituri, tarte si multe alte dulciuri specifice sudului Tyrolului, dar si in prepararea... strudelului cu mere - german prin definitie - este si creatoarea tortului oficial al Cupei Mondiale. Acesta este preparat din ciocolata, frisca si fructe si poarta numele de "Goleo VI". Goleo VI este si numele mascotei FIFA World Cup 2006 si reprezinta un leu cu o minge vorbitoare.

Chiar daca acesta este tortul oficial al campionatului, in mai multe locuri din lume - chiar si in tari care nu au reprezentanti la Cupa Mondiala din acest an - cofetarii s-au intrecut in a crea dulciuri avand ca tema cea mai mediatizata competitie sportiva a momentului.

In China, la Nantong, un maestru al acestor tipuri de produse a realizat un tort in forma unui teren de fotbal (firele de iarba fiind "sculptate" in stratul de frisca de culoare verde) cu doua porti din grilaje de ciocolata alba si o minge uriasa in mijloc, ale carei hexagoane au fost modelate din ciocolata alba si neagra. De pe teren nu au lipsit nici starurile mondiale ale fotbalului, reprezentate prin mici papusi de martipan, intre care una il infatisa pe Beckham.

Si fiindca veni vorba de englezi... O celebra cofetarie din Londra a creat un tort de ciocolata cu aceeasi tema, decorat insa cu insemnele nationalei Albionului. Chocolate Cup Cake are gustul victoriei, sunt de parere cei care s-au infruptat din el si nu putini sunt londonezii care si-au comandat din timp deliciosul produs, cu gandul ca vor sarbatori castigarea cupei de catre englezi!

Nu trebuie sa ne mire aceasta adevarata "febra" dulce a fotbalului. Si in Cehia un cofetar local a conceput un tort avand forma unui teren de fotbal pe care trona o minge din martipan. Mai mult decat atat, el a luat primul avion spre Germania, unde apoi i-a asteptat, rabdator, cu uriasul tort in mana, pe conationalii sai din echipa de fotbal a Cehiei, pentru a li-l oferi.

Care va fi, totusi, declarat cel mai dulce tort al Cupei Mondiale? Cu siguranta cel din care vor gusta castigatorii...
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul