x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Revigorare la Bumbesti-Jiu

Revigorare la Bumbesti-Jiu

27 Apr 2005   •   00:00

La Bumbesti, inchiderea treptata a minelor si a Uzinelor Mecanice a lasat in urma aproximativ 6.000 de someri relativ bine calificati. O mina de aur pentru investitorii asteptati inca, la fel cum asteptata este autorizatia finala pentru oficializarea parcului industrial.

  • de ANCA ALEXE, ADRIAN MOGOS
  • RECALIFICARE. Femeile disponibilizate din Bumbesti-Jiu au ales sa devina croitorese
    In 2003, printr-o hotarare de guvern, un patrimoniu de 18,62 ha de teren si 3,8 ha de cladiri a trecut din patrimoniul Companiei Nationale Romarm si din administrarea Uzinei Mecanice Sadu 2 in cel al Consiliului Judetean Gorj, iar, mai apoi, in domeniul privat al aceleiasi institutii. Ulterior s-a transformat in SC Parc Industrial Bumbesti-Jiu SA, societate la care Consiliul Judetean Gorj este actionar unic, avand rolul de a administra patrimoniul prin inchirierea de spatii pentru productie si depozitare unor potentiali agenti economici care au activitate de productie. Momentan, aceasta societate are doar titulatura, nu si titlul de parc industrial. Se mai impun rezolvate unele chestiuni la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, unicul organism abilitat sa ofere acest statut.

    AVANTAJE. Printre facilitatile agentilor economici care isi desfasoara activitatea in acest perimetru se numara scutirea de taxe si impozite vamale si de TVA la importul de masini si utilaje de pe piata externa. Chiria este modica: 0,4 euro mp/luna pentru activitate de productie, pentru depozitare 0,2 euro, iar pentru teren 0,1 euro. Un avantaj pentru cei care intentioneaza sa inceapa o afacere aici este disponibilizarea, incepand cu anul 1990, a aproape 6.000 de angajati ai Uzinei Mecanice Sadu 2, oameni cu calificare mult peste medie. Una dintre problemele cu care se confrunta directorul general, Marius Vlaicu Popa, este aceea ca utilitatile (apa, electricitate, gaze, canalizare) nu apartin societatii pe care o conduce, cu toate ca sunt pe terenul acesteia. Directorul a fost si subprefect cateva luni, inainte de alegeri, si, atunci cand a fost numit director general al acestui parc, a ramas surprins ca nu exista nici macar un fax sau un telefon cat de cat performant.

    PROBLEME. Printre cele 13 firme care isi desfasoara activitatea aici, trei au capital strain: francez, sarbesc si ucrainean. Francezii produc subansamble pentru autoturisme Volvo, Audi sau Porsche. Pana acum au investit bani in amenajarea halei, aceasta fiind o clauza a contractului. Sarbii veniti in Gorj produc vegeta, grisine si alte delicatese necesare bucatariei, pe cand ucrainenii s-au orientat spre cuie. Societatea franceza a angajat pana acum doi oameni, avand in vedere ca a venit aici doar la inceputul acestui an, iar salariile si bonurile de masa pe care le ofera sunt multumitoare pentru locuitorii din Bumbestii de Jiu. "Am fost in Germania de cateva ori, o data chair in Bazinul Ruhr, zona miniera a nemtilor. Am ramas surprins ca acolo, in timp ce a fost demarata disponibilizarea minerilor, alaturi a inceput constructia unei uzine de produse electronice. Concomitent, celor disponibilizati, care aveau de gand sa lucreze acolo, li se asigura si recalificarea. Ar fi de dorit ca asa ceva sa se poata intampla si la noi. Eu ma confrunt cu hotii de fier vechi, asa ca avem mult pana sa-i ajungem pe nemti", comenteaza Marius Vlaicu Popa. Tarifele pentru chirii pe care SC Parc Industrial Bumbesti-Jiu SA le practica sunt foarte mici, dar au existat cateva firme care nu au reusit sa faca fata concurentei pe piata si au fost nevoite sa-si opreasca activitatea. Dintr-o regretabila eroare, o firma de confectii care are contracte numai cu Marea Britanie a aplicat gresit nasturii unui produs. Englezii au refuzat marfa, iar societatea a trebuit sa-si restranga activitatea. Este, astfel, evident ca, daca nici in conditii avantajoase firmele gorjene care au activat in Parcul Industrial din Bumbesti nu au reusit sa se dezvolte, este usor de inteles ce se va intampla atunci cand vor trebui sa intre in competitie reala pe piata europeana.
    MESERIE. Fostii angajati ai Uzinelor Mecanice lucreaza acum pentru patron
    AFACERE. Produsele de croitorie de la Bumbesti merg exclusiv la export

    Parteneri
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul