x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Romanii "sufla" painea de pe masa englezilor

Romanii "sufla" painea de pe masa englezilor

11 Apr 2005   •   00:00

Firme care isi muta centrele operative dintr-o tara in alta. Patroni care cauta sa se stabileasca in state unde impozitele sunt mai mici si mana de lucru mai ieftina, iar fostii angajati ingroasa randurile somerilor. Fenomenul se numeste "delocalizare" si este una dintre fatetele controversate ale extinderii europene.



  • de IRINA CRISTEA

  • SANSA. Pentru muncitorii din statele nou-intrate in UE, delocalizarea are un efect benefic
    "Muncitorii nostri sunt dati afara, in vreme ce romanii invata cum sa le fure meseria, la o zecime din salariu", titreaza publicatia electronica News and Star din Carlisle. Oraselul din Marea Britanie se vede lovit, si el, de ceea ce multi considera cel mai nefast efect al extinderii europene asupra economiilor nationale: delocalizarea. Cu alte cuvinte, patronii aleg sa-si mute afacerile din statele "cu vechime" ale Uniunii si sa se indrepte spre destinatii mai putin costisitoare, cum ar fi noii membri, care au aderat la 1 mai 2004, sau statele candidate, precum Romania sau Bulgaria.

    Localnicii din Carlisle s-au confruntat si ei, recent, cu acest fenomen al carui principal pacat este ca lasa fara slujbe o parte insemnata din populatia unui oras sau, in cazul unor companii foarte mari, chiar a unei regiuni. Peste 40 de romani au fost adusi, pentru un stagiu de pregatire, la sediul Key Safety Systems UK Ltd, o firma producatoare de centuri de siguranta. "In aceasta perioada, ei vor deprinde secretele meseriei de la actualii angajati, adica exact oamenii ale caror slujbe le vor lua", noteaza publicatia locala. Romanii sunt platiti cu circa 100 de euro pe saptamana, venitul lor lunar netrecand, astfel, de 400-500 de euro. Aceasta in conditiile in care, potrivit News and Star, muncitorii englezi castiga aproape 1.500 de euro pe luna.

    CONCEDIERI. Situatia nu este deloc incurajatoare pentru localnici. Doua treimi din cei 242 de angajati vor fi disponibilizati, iar productia va fi transferata in Romania, unde angajatorul nu va trebui sa scoata din buzunar mai mult de 100-120 de euro pentru plata lunara a muncitorilor romani. Cu toate acestea, localnicii nu le poarta pica romanilor. "La inceput, am fost foarte deranjati de situatie, dar acum, ca au venit si i-am cunoscut, ne pare rau pentru ei. Stim ca locurile noastre de munca se vor duce pe Apa Sambetei, dar asta nu ne impiedica sa avem multa compasiune pentru ei, mai ales pentru cei care au familii acasa si se vede ca le este foarte dor de ai lor. In plus, ar trebui ca, in Romania, patronul sa-i plateasca la fel cum ne platea pe noi aici", crede Judith Meldrum, una dintre angajatele companiei.

    BINE TRATATI. Nici romanii nu se plang de felul in care au fost primiti si tratati in Anglia. "N-am avut de ales. Provin dintr-un orasel minier, unde toti am ramas fara serviciu. Pentru mine, stagiul de aici este o sansa importanta, pentru ca pot calatori in Anglia si pot vedea cum lucreaza englezii", spune Victor Marin, unul dintre romanii cu care au discutat jurnalistii englezi. "Aici suntem platiti cu 100 de euro pe saptamana, adica banii pe care ii castigi, in mod normal, intr-o luna in Romania", explica el.

    INGADUITORI

    La inceput am fost foarte deranjati de situatie, dar acum, ca au venit si i-am cunoscut, ne pare rau pentru ei. Stim ca locurile noastre de munca se vor duce pe Apa Sambetei, dar asta nu ne impiedica sa avem multa compasiune pentru ei - Judith Meldrum, muncitor englez
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul