x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

13 Iun 2005   •   00:00
  • Neagoe Petre, Bucuresti:
  • "Am un picior amputat, iar sotia mea este si ea bolnava. Avem scutire la abonamentul la RomTelecom, iar valoarea facturii este, in medie, 300.000 de lei. In luna aprilie ne-a venit o factura de 1.429.000 de lei. Am vorbit la RomTelecom si mi s-a spus ca este o problema legata de comisia pentru persoanele cu handicap si sa nu platim. Acum ne-a venit 2.900.000 de lei. Numarul nostru de telefon este: 644.17.52. Ce sa facem?"
    RASPUNS: De la RomTelecom am primit urmatorul raspuns: "Situatia domnului Neagoe a fost reglementata. Era vorba de o eroare a Casei de Pensii, insa RomTelecom a luat legatura cu cei de acolo si s-a clarificat situatia, urmand ca suma de 1.997.772,40 sa fie scazuta intr-o factura viitoare, posibil cea din 25.06.2004".

  • Albescu Iulian, Timisoara:
  • "In numele unui grup de cetateni din Timisoara va rog sa ne trimiteti adresa domnului Valerian Ciubotaru care opereaza varice. Si un numar de telefon pentru a-l contacta."

  • Radulescu Stelian, Arges:
  • "As dori un numar de telefon sau adresa domnului Doctor Valentin Ciubotaru din Bucuresti. Am vazut la dumneavoastra intr-un supliment un material intitulat "Fara varice in 30 de minute". As vrea sa ajung si eu la dansul."
    RASPUNS: Adresa este: Strada Masina de paine nr. 3, Bl. 2, sc. 1, ap. 5, Sector 2 Bucuresti 021/2421796.

  • Groaza Ioan, Oradea:
  • "Am fost pensionat la limita de varsta cu vechime completa in 1999. In acest an am intocmit dosar pentru recalcularea pensiei prin valorificarea studiilor superioare. La dosar am depus urmatoarele acte in original referitoare la studii: adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior din care rezulta anii de studii promovati si ca am fost admis la examenul de stat; foaia matricola anexata la diploma de absolvire; repartitia la locul de munca dupa terminarea studiilor, eliberata de Ministerul Invatamantului. Deoarece nu am diploma de absolvire in original, dosarul nu a fost primit la Casa de Pensii. Cele trei acte in original si functia inscrisa in cartea de munca nu sunt suficiente pentru a dovedi ca am absolvit un invatamant superior? La serviciul personal unde am lucrat mi s-a spus ca este suficient sa am adeverinta de la institutul de invatamant superior. Deoarece nu am acces la Monitorul Oficial ce a publicat recalcularea vechimii adaugand anii de studiu, va rog sa ma lamuriti in acest caz."
    RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, "prin Legea nr. 276/2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.574/29.06.2004, a fost reglementata posibilitatea recalcularii pensiilor stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1.04.2001 prin valorificarea perioadei in care persoanele au urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora. Recalcularea se efectueaza la cerere, iar noile drepturi se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care s-a depus cererea. Cererea trebuie sa fie insotita de documente din care sa rezulte absolvirea cursurilor, durata normala a acestora si forma de invatamant. Pentru aceste elemente dovada se face cu diploma de absolvire si foaia matricola (original si copie). In situatia in care din foaia matricola nu rezulta durata normala a studiilor si forma de invatamant, trebuie prezentata adeverinta eliberata de unitatea de invatamant superior la care au fost absolvite studiile. Aceasta adeverinta poate fi prezentata pana la data de 1 ianuarie 2006, potrivit prevederilor Ordinului nr. 65/2005 pentru modificarea Ordinului ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei nr. 407/2004 privind dovedirea, in vederea recalcularii pensiei, a absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar. In schimb, in absenta diplomei de absolvire, cererea dvs. nu poate fi solutionata. Cererea va fi insotita, de asemenea, de o copie a buletinului de identitate (cartii de identitate) si un talon de pensie."

  • Caruntu Maria, com. Zabrani, Arad:
  • "Problema mea este ca nu pot sa fac sa-mi fie luate in considerare zilele lucratoare de la fostul I.A.S Fantanele din judetul Arad. Eu am lucrat la ferma 7 Zabrani, incepand din 10 iunie 1983 pana in anul 1989. Acum am ajuns in pragul pensiei si m-am dus la dansii pentru a-mi fi trecuti anii pe care i-am lucrat, dar doamna de la cadre nu a gasit anii pe care i-am lucrat. Eu am martori ca am lucrat. Mai mult, fostul sef de ferma care acum este director la aceasta intreprindere recunoaste ca am lucrat acolo. Am mers in audienta la domnul director care mi-a promis ca ma ajuta sa-mi rezolv problema dar nu a fost asa. Doamna de la cadre mi-a spus verbal ca nu se mai poate face nimic. De aceea, va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac?"
    RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns pentru dumneavoastra: "Pentru obtinerea adeverintei de vechime in munca pentru perioada lucrata la I.A.S. va indrumam sa va adresati primariei din localitatea Arad sau Directiei agricole din judetul Arad."

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul