x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scumpiri mari la Budapesta

Scumpiri mari la Budapesta

09 Mar 2005   •   00:00

INTEGRARE
Capitala Ungariei a devenit cel mai scump oras din Europa Centrala si de Est. Nivelul preturilor a atins 68% din cel al orasului elvetian Zürich.
IRINA CRISTEA

ANALIZA. In capitala Ungariei, preturile reprezinta 68% din cele de la Zürich
Budapesta este orasul cel mai scump din Europa Centrala si de Est, insa in ceea ce priveste puterea de cumparare pe cap de locuitor, capitala ungara este depasita de Ljubljana, Praga si Riga, a calculat UBS, una dintre cele mai cunoscute companii din sectorul financiar. Potrivit raportului preluat de RADOR, nivelul preturilor de la Budapesta reprezinta 68% din cel de la Zürich, in schimb, salariile reprezinta doar 20% din nivelul celor din capitala economica a Elvetiei. Prin urmare, puterea de cumparare pe cap de locuitor reprezinta 28,7% din cea a locuitorilor metropolei elvetiene.

In analiza comparativa precedenta, din vara lui 2003, tot Budapesta era cel mai scump oras din Europa Centrala si de Est, dar nivelul de preturi reprezenta atunci numai 55,9% din cel de la Zürich. Intre timp s-a putut constata o anumita aliniere in privinta salariilor - de la 16,6% la 19,6% - , dar puterea de cumparare pe cap de locuitor s-a redus si asa cu aproape 2 procente in ultimul an si jumatate.

In celelalte orase mari ale zonei au avut loc, intre vara lui 2003 si sfarsitul lui 2004, schimbari cel putin la fel de mari ca la Budapesta. La Bratislava, de exemplu, in comparatie cu Zürich, preturile au crescut cu aproape 11 procente, in timp ce salariile s-au marit cu 3,3 puncte. Capitalele ceha, romana si bulgara au devenit cu 3 procente mai scumpe in perioada analizata, acest procent fiind dublu ritmului de crestere a salariilor din respectivele zone.

NORVEGIA. La nivel mondial, Oslo este in continuare cea mai scumpa metropola. Cele mai mari salarii au fost inregistrate la Copenhaga, dar nivelul de trai in ansamblu la Zürich este cel mai inalt. Prestigioasa banca elvetiana ia in considerare la calculul nivelului de preturi un cos cuprinzand 115 produse si servicii oglindind obiceiurile de consum din Europa de Vest, care nu contine cheltuielile de regie ale locuintelor. Aceasta limitare influenteaza intr-o masura considerabila rezultatele: daca ar intra in calcul si chiriile, atunci Londra ar fi mai scumpa decat Oslo.

Datele referitoare la salarii sunt bazate pe indicii a 13 profesiuni diferite. Ancheta se extinde la 71 de orase ale lumii. Editia cea mai recenta nu opereaza cu niveluri noi de preturi, ci cuprinde cifrele valabile pentru vara 2003, cu corectia indicilor de inflatie si a oscilatiilor de cursuri valutare.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul