x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Strasbourg / Anti-Bolkestein

Strasbourg / Anti-Bolkestein

de Maria Toader    |    13 Feb 2006   •   00:00
Strasbourg / Anti-Bolkestein

Liberalizarea serviciilor in UE a intrat saptamana aceasta pe ultima suta de metri.

Hulita de unii europeni, sustinuta de altii, directiva pentru liberalizarea serviciilor va ajunge la capat de drum saptamana aceasta, avand in vedere ca principalele grupuri parlamentare din Legislativul european, Partidul Socialist European si Partidul Popular European, au ajuns la o solutie de compromis. Chiar si prin acest echilibru pe care europenii l-au gasit prin eliminarea principiului "tarii de origine", a ajunge la o unanimitate joi este un lucru greu de realizat.

ISTORIC. Chiar daca la inceputurile sale directiva Bolkestein a trecut neobservata, ea a ajuns in centrul atentiei o data cu referendumurile pentru Constitutia Europeana, cand a fost folosita pe post de argument impotriva unei viitoare extinderi a UE. Propusa in 2004 de catre fostul comisar pentru Piata Interna Frits Bolkestein, de la care si-a luat si numele, directiva pentru liberalizarea serviciilor nu a fost agreata de parlamentarii de la Strasbourg. Cativa dintre deputati au propus totusi cateva modificari ale proiectului. Aria de implementare a normei a fost primul punct care a incins spiritele: o data intre oficialii europeni si a doua intre institutiile europene si organizatiile sindicale. Eurodeputatii se vor autosesiza in ceea ce priveste principiul "tarii de origine", prin intermediul caruia oricare cetatean european poate munci intr-un stat din Uniune, dar respecta normele statului de origine.

SANATATE
E bine sa liberalizezi serviciile, dar nu in toate domeniile. Serviciile medicale ar trebui sa iasa din aria de aplicare a viitoarei legi, pentru ca doctorii, chiar daca vor putea sa trateze pacientii din oricare stat, vor fi obligati sa obtina un nou atestat. Noile "hartii" nu ii incalzesc catusi de putin pe medicii europeni, care considera ca atestatele pe care le detin sunt indeajuns. Nemultumirile sunt cu atat mai mari cu cat pacientii dintr-un stat UE care nu are destui bani alocati pentru anumite operatii partial subventionate de stat sau care nu are in stoc anumite medicamente vor putea apela gratuit la alte tari, care vor fi obligate sa ii ajute.

LISTA DE RESTRICTII
Proiectul de liberalizare a serviciilor, care va fi dezbatut de Parlamentul european, va da o lovitura de gratie pietei europene a serviciilor, care este in continuare vazuta doar la stadiul embrionar comparativ cu stadiul marfurilor. Directiva va facilita instalarea unei intreprinderi care furnizeaza servicii in orice stat al Uniunii, eliminand obstacolele administrative inutile. Ea va reglementa, de altfel, si modul de reprezentare a unei firme in statele unde s-a extins. Saptamana trecuta, un compromis facut de grupurile parlamentare europene a facut ca din textul directivei sa dispara principiul "tarii de origine", dar este mentinuta obligativitatea statelor membre de a asigura liberul acces pe teritoriul lor prestatorilor de servicii din alte tari. Compromisul prevede si eliminarea din noua norma europeana si a obstacolelor considerate discriminatorii si disproportionate. Prestatorul de servicii trebuie in mod obligatoriu sa-si deschida un birou in tara unde vrea sa intre pe piata si va trebui sa lucreze cu materialele din statul respectiv. In ciuda obligatiilor impuse, statele membre isi vor pastra dreptul de a le restrange accesul la propria piata prestatorilor de servicii, in cazul in care exista temerea ca activitatea acestora poate afecta securitatea publica, protectia mediului, sanatatea sau politica sociala si de protectie a consumatorilor.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul