x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Suedia - La elfi in bucatarie

Suedia - La elfi in bucatarie

17 Noi 2004   •   00:00

 

GARGANTUA SI PANTAGRUEL
 

 

VIORICA ROMASCU
 

Click pentru a mari imaginea
 
Pentru a ne apropia de o lume rece din punct de vedere climateric, dar si de misterul acesteia ar trebui sa cunoastem tot ceea ce tine de comunitatea nordica europeana. Dinastii, regi, castele invaluite in legende sunt marturiile unei istorii aspre, dar si a puterii omului de a invinge locuri si timpuri neprielnice. In Suedia, "tara soarelui de la miezul noptii", lumea e bantuita inca de spirite si zeitati misterioase.  

Imaginarul nordic e atat de bogat! Nu mai departe dragonii! Descrisi ca niste soparle uriase care scuipa foc si otravesc aerul. "Neckan" era o fiinta malefica, adapostita de ape. Putea fi si om si cal. Pandant centaurului din sudul mediteranean, se spune ca se pricepea de minune sa cante la flaut, dar cantecele lui erau periculoase, adevarate vraji malefice. Supranumit "calul izvoarelor", ii ademenea pe copii si pe mamele lor sa il calauzeasca, dupa care intra in apa cu ei si ii ineca. Sirenele nordice sunt femei supranaturale si foarte frumoase si care au coada de peste. Ele au constituit motiv de inpiratie pentru una dintre cele mai frumoase povesti a lui H. C. Andersen. "Huldra" este unul dintre numele date nimfei padurilor nordice. Celor care o aveau ca prietena ea le purta noroc la vanatoare. Piticii, fiinte ceva mai inofensive, traiau sub pamant sau in pesteri, erau destepti si vicleni, dar foarte buni fierari. "Trolii" sunt creaturi urate si paroase, izolandu-se din acest motiv de oameni. Ei obisnuiau sa-i fure pe copii si pe mirese. Gigantii aveau, de asemenea, trasaturi umanoide, dar erau prostuti si neindemanatici, uneori chiar rai. Nu suportau locasurile sfinte si de aceea adeseori le distrugeau. Nu-i iubeau pe oameni, in schimb, le furau femeile. "Elfii" - poate cele mai simpatice dintre personajele mitologiei nordice - erau creaturi mici, asemenea unor licurici, care dansau la lumina lunii. Traiau in padurile nordice sau in rauri. Povestile mai spun ca elfii traiesc in flori si ca fiecare floare are elful ei. Se mai zice apoi ca, daca porti un colier de argint cu o cruce sau o pentagrama, esti protejat de creaturile malefice si de bolile pe care ti le-ar putea provoca.  

Dar fie ei printi, elfi sau sirene, locuitorii acestui spatiu se vor extazia intotdeauna dinaintea aromelor incantatoare din camara naturii, ingrediente desavarsite pentru arta culinara suedeza. Un meniu clasic din aceasta zona poate incepe cu "lojrom" garnisit cu ceapa rosie tocata, urmat de un fel somptuos alcatuit din ren fript cu sos. Daca te afli intr-o aventura nordica in salbaticie, dupa o peregrinare prin orasele ce poarta farmecul discret al castelelor medievale sau dupa ce ai descifrat misterioasele pietre runice, insotit de miracolul aureolei boreale, dupa acest coktail de cultura si natura te vei bucura intr-un final si de gusturile impresionante ale mancarurilor suedeze gatite la foc de tabara. Pentru ca traditiile culinare din Suedia se bazeaza pe vanat, pasari de curte, peste si fructe de padure, rafinate apoi de influentele altor bucatarii europene...  

 

ROSENDLS MOROTSTARTA
Click pentru a mari imaginea
 
  • INGREDIENTE: Blat: 3 oua, 350 g de zahar, 400 g de faina, o lingurita cu bicarbonat, o lingurita cu scortisoara, o ligurita cu praf de copt, un praf de sare, 200 ml de ulei, 400 g de morcov ras, 100 g de nuci macinate.  

  • CREMA: 200 g de crema de branza dulce, 300 g de zahar pudra, o lamaie razuita, o lingurita cu zahar vanilinat.  

  • PREPARARE: Blatul: Incalziti cuptorul la 175 de grade. Se bat ouale cu zaharul pana se face ca o crema. Se amesteca faina, bicarbonatul, scortisoara, nucile, praful de copt si sarea intr-un vas. Se adauga in ouale batute bine morcovii rasi, uleiul si la urma faina cu celelalte ingrediente. Se amesteca cu mixerul incet. Compozitia se rastoarna intr-un vas bine tapetat cu unt si pesmet. Se baga la cuptor timp de 40 de minute.  

    CREMA: Se topeste untul, se lasa sa se raceasca. Se amesteca toate ingredientele cu untul topit si se amesteca cu mixerul pana se obtine o crema omogena. Se scoate prajitura din cupor, se lasa sa se raceasca, se unge toata suprafata prajiturii cu crema.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul