x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Traditii pe imnuri vedice

Traditii pe imnuri vedice

30 Noi 2004   •   00:00

 

GARGANTUA SI PANTAGRUEL
 

VIORICA ROMASCU
 

 

Click pentru a mari imaginea
 
Este aproape imposibil sa cuprinzi doar intr-o singura carte marile legende si mituri primordiale ale Indiei. Daramite intr-un articol cu spatiu strict limitat! Frumusetea miturilor si legendelor s-a dezvoltat de-a lungul a trei perioade: vedica, budista si musulmana. Dincolo de faptul ca perioada musulmana e mai putin importanta pentru mitologia indiana, e bine sa luam in calcul si relatiile conflictuale dintre hinduism si budism, care au rezervat, in final, un loc de seama hinduismului. Crearea lumii in India a fost insotita de repartizarea oamenilor in cele patru caste. Brahmanii faceau parte din casta cea mai inalta a societatii, alcatuita din clasa superioara a preotilor. Urmau razboinicii, numiti si "kshatrya", apoi "vaishya" si-n ultimul rand servitorii, denumiti "shudra". La aceasta lista mai trebuie adaugati si "cei fara casta", care nu pot participa la ritualurile de sacrificii, din cauza statutului lor impur si pentru faptul ca nu erau hindusi. Si daca tot a venit vorba de hinduism, hai sa amintim si despre panteon, din care fac parte trei mari divinitati: Brahma, Visnu, Siva. Brahma este "creatorul" si sotul zeitei muzicii si poeziei, Sarasvati. Visnu este catalogat drept "spiritul suprem", iar reprezentarea lui este sezand pe Sarpele Infinitului. Marea lui sarcina este de a pastra ordinea cosmica. Siva, cu o natura ceva mai transcendenta, este protectorul ascetilor. In iconografia hindusa este reprezentat cu trei ochi si patru brate, dansand inconjurat de un cerc de flacari. Aste sublime divinitati, care au treburi clare in alcatuirea, crearea si mentinerea cosmosului, au facut subiectul celor mai fascinante legende indiene. In contextul celei de-a zecea carti din Rigveda, apar cateva versuri despre Omul Cosmic, care este el insusi Universul si intemeiaza lumea prin eliberarea energiei creatoare:
Click pentru a mari imaginea
 
"Cu trei sferturi, Omul s-a ridicat in slava/Iar cu al patrulea a luat nastere aici, jos./De aici s-a raspandit in toate sensurile/Catre lucrurile care se mananca si care nu se mananca"... Intr-o tara care abunda in mituri si legende trebuie sa existe si traditii in ale gastronomiei. Bucataria Indiei inglobeaza arta, cultura si o traditie de mii de ani... Carnea, fie ea de pui sau de peste, este folosita in arta culinara indiana si se gateste cu legume si cu tot felul de condimente: chimen, nucsoara, carmandon, susan, kasoori menthi, ghimbir etc. Garnitura celor mai multe feluri de mancare este orezul, care se poate consuma si simplu, alaturi de chimen, sofran sau legume. In mod traditional se serveste cu mana. O alta garnitura foarte apreciata de indieni o reprezinta muraturile din fructe de mango, seminte de chimen, lamaie, papaya, chilli verde.  

VINETE INDIENE  

  • Ingrediente: 1 kg vinete, 4 cepe, 150 gr unt, sare, piper, doua oua, pesmet
  • Preparare: Se spala vinetele, li se taie cotorul si se imparte fiecare vanata in jumatate, pe lungime. Se scoate miezul, se toaca, amestecandu-l apoi cu cepele tocate marunt, sarea si piperul. Aceasta compozitie se pune intr-o tigaie cu unt incins si se prajeste usor cateva minute. Se umplu apoi vinetele, se dau prin ou batut si pesmet si se prajesc in mult unt. .

     

    JUMARI DULCI INDIENE  

  • Ingrediente: 6 oua, 4 lingurite ulei, o ceasca zahar, o ceasca lapte, doua linguri smantana, 1/2 lingurita scortisoara, 3 lingurite stafide
  • Preparare: Se bat ouale si se pun intr-o tigaie cu ulei incins, pe foc mic. Se amesteca pana se obtin jumari moi. Intr-o craticioara se pune la fiert laptele, cu smantana, zaharul, scortisoara si stafidele. Compozitia se toarna peste jumari, amestecand intruna, timp de 7-8 minute.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul