x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Traieste romaneste!

Traieste romaneste!

24 Mai 2006   •   00:00
CRONICA DE RESTAURANT
Trebuie sa ai ceva curaj ca sa urmezi indemnul aflat la vedere in restaurantul acesta din Craiova numit, oarecum bizar, "Carul din Stele"! Cine mai vrea, in definitiv, sa traiasca romaneste? Sa fim seriosi! Ne-am pierdut asa de mult increderea in traiul asta neaos, incat am alege sa traim oricum, numai nu romaneste... Din pricina asta, e de mirare ca la Craiova cineva s-a gandit ca poate face bani din placerea unora de a trai ca-n tara lor.

UNIVERSUL RURAL OLTENESC. Am fost curios sa vad si eu minunea, drept pentru care m-am poftit, la pranz, la pomul laudat. Prima impresie a fost de local pentru straini dornici sa guste din exoticul autohton, cum numai la Poiana Brasov intalneam candva. Pe doua etaje, un decorator inteligent a reusit sa recompuna, fara exces si in afara kitschului, o parte a universului rural oltenesc, dand prioritate spatiilor culinare. Mese si stalpi ciopliti la barda, grinzi, blanuri de oaie, instrumentar de prin chilerele babelor si vesela din lut smaltuit - obiecte originale, aproape de-o seama cu veacul.

RETETE CA IN BANIE. Coplesit de firescul si autenticitatea atator detalii, nici n-am bagat de seama cand a venit ciorba de burta, e drept, cu un gust putin lesios, din cauza orezului si a bucatilor de carne fierte o data cu osul, dupa, zice-se, o reteta locala.

Odata amagita foamea, am putut aprecia pe-ndelete un platou cald, pe care carnea de porc "la galeata", carnatii taranesti de porc si vestitii "oltenesti", pastrama de oaie, ouale jumari si "acriturile" alcatuiau, cu mamaliga si verdeata proaspata, o simfonie culinara fara cusur.

Dar parca m-am putut bucura de aceasta portie prea mare pentru o singura gura? Repejor, a aparut ruloul cosmanesc pe care l-as descrie astfel: un manson de carne de pasare in care stateau, spasiti, cartofii, cascavalul si pieptul de porc afumat, taiati pai. Si cum nu ar fi fost cu prisosinta, ruloul era flancat de o baricada de cartofi gratinati. Cu asemenea portie nu m-am intalnit prea des!

O fata costumata ca tarancile romane la Expozitia Universala de la Paris din 1900 imi aduse lipii oltenesti, facute dimineata pe plita, stabilind o alternanta a gusturilor demna de masa unui boier local.

Asa e: fara greseala acest "Carul din Stele", unde si prajiturile sunt incredibil de mari, chiar daca au nume de copii, si unde vinul de Segarcea te face sa vrei a trai olteneste macar o zi din viata.

Si inca un amanunt: rar mi s-a-ntamplat sa am parte de o primire binevoitoare si de o nota de plata riguros intocmita, ca la Craiova, ceea ce ma face sa cred ca, in materie de civilizatie, n-am pierdut ultimul tren care duce spre Europa.

DE GUSTIBUS
RULADA OLTENEASCA. Satioasa, intr-adevar, aceasta rulada facuta ca-n Banie! Piept de pui rulat, cu miezul de ciuperci si cascaval invelit intr-o frunza de salata - atat de simplu, dar cat de gustos poate fi! Cu o salata de ardei copti alaturi si-o lipie olteneasca facuta la test, poti spune ca te-ai ospatat dupa pofta-ti!

Pret: 9,20 RON

NOTELE LUI MAX
Carul din Stele
Craiova, Bdul Gh. Chitu nr. 66
  • Mancare - 4/5
  • Servire - 4/5
  • Ambianta - 5/5
  • Pret - 2/5
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul