BUCATARIA SI DRAGOSTEA
Imi storc din ochi culoarea muntelui... Acolo mi-e pofta sa mananc untura pe paine cu mult usturoi. Sau cas cu smantana sau bulz de carne. Chiar! Vreau sa simt brusc caldura jarului care parjoleste seara maruntaiele... le coace in timp de padure, cu miros de rasina si brad. Le aduna gentil apoi in bulz carnos de mamaliga, galbena si rumenita aparte pentru astfel de clipe. Malai copt doua ceasuri, in lapte indulcit cu mierea teiului... fiert si framantat cu imensitatea generoasa a lemnului din lingura, amestecat apoi cu ficat de pasare, pipote si inimi... toate intr-un sos mujdei cu mult usturoi dospit pe jaratic. Da! Am pofta sa simta fierbinteala unei traditii de sat de la poalele muntelui, acolo unde malaiul e grau, iar mamaliga e... paine cu sare. Pocalul cu vin rosu, amarui de atatea migdale stranse si adunate in samburii lui... va insoti acest pranz minunat si plin de savoare.
BULZ DE MARUNTAIE
|
Ingrediente: 4 cani cu malai, 12 cani cu lapte, doua linguri cu sare, 4 linguri cu miere, 200 ml ulei de masline, 300 g ficat de pasare, 300 g pipote de pasare, doua capatani de usturoi, doua cepe rosii, doua rosii, 3 lingurite cu busuioc uscat, piper rosu, un pahar cu vin rosu.
|