x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un dejun la poalele muntelui

Un dejun la poalele muntelui

07 Iun 2006   •   00:00
BUCATARIA SI DRAGOSTEA
Imi storc din ochi culoarea muntelui... Acolo mi-e pofta sa mananc untura pe paine cu mult usturoi. Sau cas cu smantana sau bulz de carne. Chiar! Vreau sa simt brusc caldura jarului care parjoleste seara maruntaiele... le coace in timp de padure, cu miros de rasina si brad. Le aduna gentil apoi in bulz carnos de mamaliga, galbena si rumenita aparte pentru astfel de clipe. Malai copt doua ceasuri, in lapte indulcit cu mierea teiului... fiert si framantat cu imensitatea generoasa a lemnului din lingura, amestecat apoi cu ficat de pasare, pipote si inimi... toate intr-un sos mujdei cu mult usturoi dospit pe jaratic. Da! Am pofta sa simta fierbinteala unei traditii de sat de la poalele muntelui, acolo unde malaiul e grau, iar mamaliga e... paine cu sare. Pocalul cu vin rosu, amarui de atatea migdale stranse si adunate in samburii lui... va insoti acest pranz minunat si plin de savoare.

BULZ DE MARUNTAIE
Ingrediente: 4 cani cu malai, 12 cani cu lapte, doua linguri cu sare, 4 linguri cu miere, 200 ml ulei de masline, 300 g ficat de pasare, 300 g pipote de pasare, doua capatani de usturoi, doua cepe rosii, doua rosii, 3 lingurite cu busuioc uscat, piper rosu, un pahar cu vin rosu.

Preparare: Se pune laptele la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, se adauga mierea si sarea. Apoi se pune treptat in ploaie malaiul. Se amesteca energic pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga ulei de masline si se amesteca incontinuu timp de zece minute. Se lasa mamaliga sa fiarba linistit, pe foc mic, timp de o ora - o ora si jumatate. Dupa aceea, se da de pe foc si se rastoarna fierbinte pe un platou. Se lasa sa se raceasca. Intre timp se prepara maruntaiele astfel. Se pune la calit ceapa in ulei de masline. Cand este gata rumenita, se adauga ficateii de pasare si pipotele. Se amesteca bine ca sa nu se lipeasca. Se acopera cu un capac si se lasa sa se patrunda. Pentru a prepara sosul, se curata rosiile si se taie felii subtiri. Se pun la calit, se adauga putin ulei de masline, sare, piper rosu si usturoiul curatat si maruntit. Cand se obtine o compozitie omogena se adauga si vinul rosu. Se lasa pe foc pana scade. Cand mamaliga este rece, se decupeaza din ea rondele cu ajutorul unui pahar. Se pune cate o rondea generoasa de mamaliga, de jur-imprejurul ei ficatei si pipote rumenite si se toarna deasupra din belsug sos de rosii cu usturoi si vin rosu. Se poate asorta deasupra cu miez de ceapa.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul