x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ungaria nu vrea euro

Ungaria nu vrea euro

de Anca Aldea    |    30 Sep 2005   •   00:00
Ungaria nu vrea euro

Guvernul de la Budapesta se gandeste serios sa renunte la introducerea monedei unice europene in 2010, asa cum anuntase initial.

Intr-un interviu acordat postului de radio Klubradio, premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a declarat ca, "desi din punct de vedere tehnic adoptarea euro in 2010 este posibila, luam in considerare schimbarea acestei date".

Prim-ministrul a insistat asupra faptului ca interesul Ungariei primeaza in aceasta chestiune, in sensul ca "introducerea grabita a monedei unice europene poate determina o scadere dramatica a deficitului public".

PRESIUNI. Executivul de la Budapesta a fost supus presiunilor, in repetate randuri, pentru a decide asupra datei la care va introduce moneda unica europeana, relateaza Forbes. Comisia Europeana a luat in colimator Budapesta pentru deficitul sau public foarte ridicat. La un an de la aderarea la Uniunea Europeana, Ungaria are in momentul de fata o economie de invidiat.

Cu toate acestea, saptamana trecuta, comisarul european pentru Afaceri Economice, Joaquin Almunia, a declarat ca, pentru al treilea an consecutiv, deficitul public al Ungariei, fixat la 3,6 procente din produsul intern brut, va fi, in 2005, de 6,1% din PIB. Potrivit ministrului de Finante, Janos Veres, pana la sfarsitul lui 2005, "Executivul ungar trebuie sa informeze Comisia Europeana despre programul sau de convergenta".

SUSTINERE. Precizarile oficialilor ungari au fost precedate si de o interventie a presedintelui bancii centrale, Zsigmond Jarai, care a declarat ca adoptarea euro in 2010 "este pur si simplu imposibila", pentru ca Ungaria va trebui sa ajunga, in 2008, la un deficit public de trei procente din PIB.

Analistii insista ca recentul anunt al Guvernului de a scadea, anul viitor, o serie de impozite - taxa pe valoare adaugata si impozitul pe venit - nu va face decat sa creasca si mai mult deficitul public.

Aceasta reforma va costa Ungaria circa 1.000 de miliarde de forinti (aproximativ patru milioane de euro), suma echivalenta cu 5% din PIB.

"Inaintea apropiatelor alegeri legislative din primavara lui 2006, Guvernul ungar adopta o serie de masuri nepopulare necesare pentru finantarea noilor cheltuieli", opineaza analistul Miklos Hegedus. El face referire la instaurarea asa-zisei "taxe pe lux", pe care Guvernul o pregateste pentru anul viitor.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul