x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vita de Moldova

Vita de Moldova

22 Iun 2005   •   00:00

Moldova vie a vitei-de-vie I Margele galbene in pahare I Cand soarele se face vin I Povesti de suflet din viile surori I Tanara Babeasca I Vita veche romaneasca I Magia Sanzienelor I Viile cu Zghihara I Un strugure de poama! I Fiul de podgorean I Bucatele vinului I Racul - Mereu in cautarea gustului perfect I



Vinuri stramosesti


  • de SIMONA LAZAR
  • Zicea un invatat ca vinurile Moldovei au curs "o parte pentru veselie, o parte pentru manie, o parte pentru sanatate si o parte pentru serile cu sezatori si sfat". Sucul dat de roada viilor moldovene, vinul de Cotnari, de Husi, de Odobesti, ori de Panciu, se savureaza putin cate putin, cu mintea, cu ochii si cu sufletul - "caci cu gura stiu toti a-l bea".
    Voievozii din veac ai Moldovei ii aveau, printre oamenii lor de credinta, si pe paharnici, paznici ai pivnitelor si ai vietii domnului. Scriind despre podgoriile acestei parti de tara (si despre cele ale Basarabiei, pe care am inclus-o, firesc, in aceasta geografie spirituala a vinului romanesc), nu facem decat sa va aducem aminte ca pe meleagurile noastre a existat si exista o veritabila "cultura a vinului", licoare care a avut si rolul de "emisar" al nostru in lume, dar si pe cel de "liant" al marilor spirite.
    Se spune ca tarul Petru cel Mare pretuia foarte mult vinul de Cotnari, asemeni voievodului Stefan cel Mare si Sfant. Pe care indraznim sa-l parafrazam, spunand ca Moldova n-a fost a lui, nu e a noastra, ci a... vinului.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul