BARUL CASEI
VERONICA GUZUN
Ã⬠LA MEHICANO. Spectacolul servirii este atat de incitant si impresionant, incat uiti de toate miturile care eu incercat pe parcursul anilor sa-i faca faima proasta. Ea nu se savureaza, ci se da peste cap. Asa cum am vazut de multe ori in filmele western, unde cowboy se luau la intrecere care bea mai multa tequila si linge mai multa sare.
Modul in care se bea aceasta bautura traditionala mexicana este foarte original: Turnati putina tequila intr-un pahar mic de tuica. Lingeti mana si presarati putina sare. Lingeti sarea de pe mana si beti continutul paharului dintr-o inghititura. Indata dupa aceea sugeti o felie de lime. Iar la sfarsit, in locul traditionalului "oah", puteti incheia ceremonialul cu o exclamare multumita "tequila!" Va veti simti ca un adevarat mexican, insa fara sombrero.
LEGISLATIE. Conform legii mexicane, bautura contine minimum 51 la suta agava si 49 la suta zahar. Exista insa si sortimente care nu contin deloc zahar. Pretul unei tequila se stabileste dupa varsta de maturare si procentajul de suc de agava continut in bautura. Din cele peste o suta de soiuri de agava, doar cea albastra, trecuta de varsta de 10 ani, este potrivita pentru tequila. Se spune ca o tequila de calitate este la fel de complexa ca un coniac invechit, genereaza aceeasi loialitate si pasiune asemeni unui vin bun, stimuleaza conversatia si prietenia aidoma unui whisky cu renume.
TEQUILA SUNRISE
|
|
VARSTELE VINULUI
|
Vinul este ca si omul: se naste, se maturizeaza si moare. Un vin isi petrece copilaria si adolescenta in butoaie de stejar, unde are nevoie de anumite conditii pentru "a se dezvolta" normal. Temperatura mediului trebuie sa fie constanta si sa nu depaseasca 10-12 grade Celsius. La "majorat", licoarea zeilor este turnata in sticla, se izoleaza de aer si se pune sa prinda "carne" la o temperatura constanta. El se dezvolta in continuare si poate sa se pastreze inca multi ani asa cum l-am imbuteliat. Insa, de la o anumita varsta, vinul imbatraneste. Cel alb se "pensioneaza" la 25 de ani, iar cel rosu la 40. Cel mai longeviv este vinul alcoolizat, care si la o suta de ani "este tanar si ferice". Ce inseamna un vin batran? Cu timpul, substantele colorante se depun in sediment, iar lichidul rubiniu sau galben se preface in apa si in bioxid de carbon - a explicat oenologul Gheorghe Cozub, director general la Imperialvin. (Veronica Guzun)
|