x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Regenerarea gingivală

Regenerarea gingivală

28 Iul 2015   •   16:11
Regenerarea gingivală

Indiferent cât de mult respectă igiena dentară, jumătate dintre locuitorii planetei sunt predispuși la afecțiuni parodontale. Netratate la timp, acestea afectează grav nu doar gingiile, ci și osul, fiind unele dintre principalele cauze ale pierderii dinților.
Deși se instalează treptat și poate trece neobservată, retracția gingivală începe să devină o problemă atunci când apar simptome ca inflamația gingiilor, sensibilitatea la rece și la cald, expunerea rădăcinilor dinților și aspectul alungit al acestora. Astfel, netratată la timp, inflamarea gingivală nu doar că strică zâmbetul, dar duce, în timp, la dureri, carii profunde, deteriorarea gingiei sau, chiar mai grav, la pierderea dinților.
Când apare retracția gingivală? Principalele cauze ale retracției gingivale sunt înaintarea în vârstă, periajul agresiv și incorect, depunerile de tartru, abuzul de scobitori, bruxismul, lucrări stomatologice necorespunzătoare sau nefinisate (coroane care pot irita gingia) și chiar deplasarea dinților pe arcadă în urma purtării aparatului ortodontic.
Cât durează vindecarea? Pentru că regenerarea gingivală minim invazivă este o intervenție relativ simplă, pacientul se recuperează mai rapid față de metoda tradițională de grefare. După tratament, locul de intervenție devine aproape invizibil, iar durerile sunt minime. „Timpul de vindecare diferă de la caz la caz, însă o vindecare completă sa constatat la șase săptămâni de la intervenție. Folosim o metodă foarte populară în Europa, care constă în obținerea din sângele pacientului, centrifugat în cabinet, a unor compuși bogați în elementele responsabile de vindecare. Această metodă face ca vindecarea să fie mai rapidă și mai sigură”, explică dr. Dan Borțeanu, medic stomatolog în cadrul Respiro Dental.

×