x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Andropauza, intre mit si realitate

Andropauza, intre mit si realitate

28 Feb 2004   •   00:00

Mit sau realitate? Desi inca nu s-au pus de acord, majoritatea specialistilor sunt de parere ca andropauza exista.

Existenta menopauzei este incontestabila. In schimb, multi specialisti se indoiesc de existenta unui fenomen similar menopauzei la barbati. OPINII.

Cei care sustin ca nu exista andropauza au si argumente. Ei spun ca secretia de androgeni se reduce, dar nu inceteaza si ca sunt barbati care pot avea copii chiar la varste inaintate. In apararea acestui punct de vedere s-a infiintat in Marea Britanie "Andropause Society", sub auspiciile careia s-au reunit membri din intreaga lume. Presedintele societatii, doctorul Malcom Carruthers, sustine ca "jumatate din barbatii cu varste in jur de 50 de ani ar prezenta simptomele andropauzei: iritabilitate crescuta, lipsa de energie, transpiratii nocturne, dar si dificultati de erectie". Aceste simptome justifica prescrierea unui tratament hormonal.

Pe de alta parte, doctorul Ian Banks din Marea Britanie lasa sa se inteleaga ca nu este foarte convins de existenta andropauzei. Recent, el sustinea la BBC ca "tulburarile ar putea fi provocate de fapt de inaintarea in varsta sau de instalarea menopauzei la partenera de cuplu".

DIVERGENTE. De altfel, opiniile specialistilor nu s-au pus de acord nici in ceea ce priveste termenul de antropauza. Astfel, medicul Hacques Buvat, endocrinolog si androlog reputat din Lille, sustine ca termenul andropauza este nefericit ales, deoarece exista o diferenta intre declinul hormonal la femei care este foarte mare, la barbati acesta este partial si progresiv. Mai mult, medicul Buvat pune toate simptomele asociate andropauzei pe seama procesului firesc de imbatranire si nu pe deficitul hormonal. Cert este ca in ultima vreme specialistii au fost nevoiti sa accepte ca si barbatilor li se intampla ca, dupa 55 de ani, sa le scada treptat libidoul, au tulburari de erectie si chiar bufeuri.

Specialistul nostru, medicul Nicolae Calomfirescu, este foarte categoric in ceea ce priveste andropauza. "Exista si de ea nu scapa nici un barbat. Ea a fost botezata mai mult sau mai putin savant: "sindrom de deficiente partiale, sindrom de deficiente totale"." Indiferent de denumire, andropauza se instaleaza in mod normal dupa 55 de ani. Dupa aceasta varsta apar simptome partiale, pentru ca, inaintand in varsta, acestea sa fie totale. Andropauza se manifesta prin: scaderea secretiei de hormoni in special testosteron, modificarea masei musculare, inalbirea parului, irascibilitate, insomnii, transpiratii nocturne.

"Nu scapa nici un barbat Specialistul nostru, medicul Nicolae Calomfirescu, este foarte categoric in ceea ce priveste andropauza. "Exista si de ea nu scapa nici un barbat. Ea a fost botezata mai mult sau mai putin savant: "sindrom de deficiente partiale, sindrom de deficiente totale"." Indiferent de denumire, andropauza se instaleaza in mod normal dupa 55 de ani. Dupa aceasta varsta apar simptome partiale, pentru ca, inaintand in varsta, acestea sa fie totale. Andropauza se manifesta prin: scaderea secretiei de hormoni in special testosteron, modificarea masei musculare, inalbirea parului, irascibilitate, insomnii, transpiratii nocturne. ( MAGDA MARINCOVICI )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă andropauza