Agresat de soare, de apa marii sau a piscinelor, de geluri, sprayuri si alte produse de styling, parul barbatilor incepe sa cada in fiecare toamna asemenea frunzelor ingalbenite. Aceste caderi de par sezoniere sunt si mai dramatice pentru cei predispusi la chelie. Este timpul sa actionati. Pentru a va proteja podoaba capilara, puneti in practica recomandarile dermatologilor.
Cand organismul este obosit si neglijat, primele celule care au de suferit sunt cele insarcinate cu regenerarea rapida: celulele pielii si ale parului. De aceea, primele masuri adresate barbatilor in scopul prevenirii caderii parului vizeaza imbunatatirea stilului de viata. Acestea trebuie insotite de efectuarea periodica a unui masaj pentru stimularea regenerarii parului si de folosirea unor produse adecvate pentru ingrijirea parului. Detaliaza aceste recomandari medicul dermatolog Viviana Iordache.
ADOPTATI UN REGIM ALIMENTAR SANATOS! Parul are nevoie de cinci substante nutritive: proteine, sulf, zinc, fier, vitamine din grupul B. Doua alimente reunesc in compozitia lor aceste substante nutritive in cantitati necesare pentru sanatatea parului: ouale si lintea. In schimb, din alimentatia zilnica vor fi excluse grasimile saturate. Barbatii care tin la podoaba lor capilara trebuie sa renunte la mezeluri, alimente de tip fast-food, alimente prajite, produse de patiserie, paine alba. Atentie si la alcool si tutun! Pe langa efectele nocive asupra intregului organism, alcoolul si tutunul sunt vinovate si de chelire, pentru ca saracesc organismul in substantele nutritive necesare parului.
STOP STRESULUI! Este inamicul numarul 1 al parului. Stresul declanseaza la nivelul pielii capului o serie de reactii, precum comprimarea vaselor de sange, scaderea fluxului de sange la radacinile firelor de par, stimularea hormonilor androgeni. Pe termen lung, aceste reactii conduc la rarirea parului si, in final, la aparitia cheliei.
O cura cu suplimente pe baza de magneziu este ideala pentru barbatii care se confrunta zilnic cu situatii stresante. Efectele antistres ale magneziului sunt dovedite. Acest mineral echilibreaza activitatea nervoasa si musculara, alunga oboseala si stresul, combate anxietatea si starile depresive.
RENUNTATI LA FUMAT! Printre alte nenorociri, precum cancerul pulmonar, bolile respiratorii, bolile cardiovasculare, tutunul provoaca si caderea parului prin scaderea elasticitatii vaselor de sange ale scalpului. Cum vasele de sange de la nivelul pielii capului au anumite particularitati, in sensul ca sunt numeroase si foarte inguste, atunci se explica de ce fumatul reduce in mod drastic fluxul de sange de la radacinile firelor de par. Studiile au aratat ca fumatul a maximum sase tigari pe zi se soldeaza cu urmari serioase asupra podoabei capilare. Iata inca un motiv pentru ca barbatii sa renunte la fumat.
FACETI SPORT! Contrar ideilor preconcepute, sportul este benefic pentru podoaba capilara. Activitatea fizica ajuta la eliminarea toxinelor prin transpiratie si sebum. Cu conditia respectarii catorva reguli de igiena: transpiratia nu trebuie sa ramana pe firele de par, deoarece contribuie la dezechilibrul pH-ului. De aceea, parul trebuie spalat de fiecare data dupa ce faceti sport.
SPALATI-VA CORECT PARUL! Alegerea samponului si spalarea corecta a parului sunt esentiale mai ales daca volumul acestuia se reduce pe zi ce trece. Prima regula: respectati-va podoaba capilara si nu faceti compromisuri in privinta calitatii samponului. Alegeti un sampon de calitate (dermatocosmetic), potrivit tipului de par. Spalati-va parul in functie de particularitatile acestuia: parul uscat – o data pe saptamana, parul normal – de doua ori pe saptamana, parul gras – o data la doua-trei zile. A doua regula: samponati parul de doua ori, prima data pentru curatare, a doua oara pentru purificare. A treia regula: limpeziti-va bine parul dupa samponare. Chiar daca va spalati parul in fiecare zi, acesta va parea incarcat daca nu este limpezit corect. In plus, limpezirea insuficienta a parului afecteaza radacina acestuia, ducand la caderea firelor de par.
EFECTUATI ZILNIC UN AUTOMASAJ LA NIVELUL SCALPULUI! La fel ca in cazul oricarei parti a corpului, masajul are efecte benefice si asupra podoabei capilare. In Japonia, masajele capilare sunt considerate cele mai bune metode antistres. Miscarile de masaj stimuleaza circulatia sangelui si favorizeaza hranirea cu oxigen si substante nutritive a radacinilor firelor de par. Masajul se face cand parul este uscat. Miscarile se efectueaza in sensul circulatiei sangvine: de la ceafa spre crestet, de la urechi spre crestet, de la frunte spre crestet. Atentie! Acest masaj nu presupune frictionarea pielii capului. Ca regula de baza: degetele trebuie fixate pe cap, pielea capului trebuie sa se miste pe suprafata craniului, si nu degetele pe piele. Pentru a avea mai multa forta, sprijiniti-va coatele pe o masa.
Frecventa masajelor difera in functie de tipul de par:
● par normal: de trei ori pe saptamana;
● par uscat: in fiecare zi;
● par gras: de doua ori pe saptamana (inainte de spalarea parului).
Iata cele trei masaje care fortifica podoaba capilara.
● Masaj de mobilizare: Fixati degetele usor departate pe cap, apasati pe locurile respective, apoi efectuati miscari de rotatie. Repetati aceste miscari in zona cefei, apoi in zona fruntii.
Durata: un minut pentru tot capul.
● Masaj prin ciupituri: Mainile sunt la 2 cm una de alta, iar degetele sunt lipite. Apropiati degetele celor doua maini, astfel incat sa prindeti pielea capului intr-un pliu. Repetati miscarile in alte zone ale capului.
Durata: mentineti aproximativ 30 de secunde fiecare ciupitura.
● Masaj-ventuza: Puneti o mana peste cealalta, apasati, apoi prindeti pielea capului, incercand sa creati o miscare asemanatoare extragerii unei ventuze. Durata: aproximativ 30 de secunde pentru fiecare miscare.