Cremele fotoprotectoare nu sunt singurele solutii pe care le avem la dispozitie pentru a ne apara pielea de soare. Legumele si fructele colorate – morcovi, rosii, spanac, cirese, piersici, caise, pepeni - ne protejeaza pielea din interior impotriva efectelor nocive ale ultravioletelor. De ce colorate? Pentru ca protectia solara este asigurata de carotenoizi, substante antioxidante care confera fructelor si legumelor nuantele de galben-portocaliu, rosu si verde.
Potrivit unor studii elaborate in cadrul Institutului national de cercetare din Franta (INSERM), substantele din familia carotenoizilor cresc productia de melanina, pigmentul din piele. Or, razele ultraviolete duc la bronzarea pielii, activand productia de melanina. Dar in acelasi timp ultravioletele antreneaza inmultirea radicalilor liberi de la nivelul celulelor pielii. De aici rezulta doua riscuri: imbatranirea prematura a pielii si, mai grav, cancerul de piele. Dupa cum sustine profesorul Jean-Pierre Césarini, coordonatorul studiilor din cadrul INSERM, cand organismul beneficiaza de un aport crescut de carotenoizi, productia de melanina este stimulata din interior. In acest fel, pielea devine mai inchisa la culoare si mai rezistenta in fata efectelor nedorite ale razelor ultraviolete.
Cele mai bune surse de carotenoide sunt legumele intens colorate (morcovii, rosiile, spanacul) si delicioasele fructe de sezon (ciresele, capsunile, caisele, piersicile, pepenii). Medicii ne sfatuiesc sa mancam mai ales crude aceste legume si fructe, deoarece prin prepararea termica se pierd din calitatile benefice ale carotenoizilor. Iata cateva exemple bune de urmat in aceasta vara daca ne dorim un bronz sanatos si de durata. Un pahar (250-300 ml) de suc de morcovi sau de rosii – baut zilnic – creste cu 29% productia de melanina, pigmentul supranumit si filtrul natural al pielii contra ultravioletelor. O portie de aproximativ 250 de grame de cirese sau o felie mare de pepene ne asigura zilnic aportul de carotenoizi necesari pentru protectia pielii de soare si combaterea radicalilor liberi.
Alte substante antioxidante care se gasesc din belsug in fructele si legumele de vara sunt vitaminele C si E. Potrivit profesorului Jean-Pierre Césarini, carotenoizii (precursori ai vitaminei A), vitaminele C si E alcatuiesc un adevarat cocteil eficient impotriva radicalilor liberi care duc la imbatranirea pielii. Beneficiem de acest cocteil daca includem in meniul zilnic 200 de grame de spanac sau de rosii, iar la desert: capsuni, caise, piersici.