x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Secretul bolii Crohn

Secretul bolii Crohn

19 Apr 2006   •   00:00

Boala Crohn se caracterizeaza prin inflamatia cronica a tubului digestiv, la nivelul oricarui segment. Localizarea cea mai frecventa este la colon si la ultima parte a intestinului subtire. Este o boala a tinerilor de peste 20 de ani, in egala masura femei si barbati. In tara noastra se inregistreaza 10 pacienti cu boala Crohn la 100.000 de locuitori. Cauzele bolii raman invaluite in mister. Se pare ca inflamatia este de natura autoimuna, adica anticorpii actioneaza asupra propriului organism. Recent insa s-a descoperit ca in aparitia bolii Crohn ar fi implicata si o bacterie numita Mycobacterium avium. Oricum, cercetatorii continua studiile pentru a confirma aceste ipoteze. De rezultatele acestora depinde gasirea unui tratament tintit care sa vindece boala.

SIMPTOME

Ceea ce se poate spune cu siguranta este ca boala Crohn este a naibii de chinuitoare. Ea se manifesta prin episoade diareice repetate, chiar si nocturne, dureri abdominale intense, toate acestea fiind insotite de scadere in greutate, oboseala, febra, prezenta sangelui in scaun, anemie. Boala evolueaza in pusee si ajunge sa provoace leziuni ulcerative la nivelul intestinului subtire terminal, al colonului sau anusului, care se complica prin aparitia fistulelor (ulceratii adanci in tesut). Important este ca pacientii cu diaree si cu sange sau puroi in scaun sa nu intarzie prezentarea la consultul gastroenterologic. Doctorul Mircea Manuc, medic primar gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni, a intalnit multi pacienti care nu se prezinta la medic si se trateaza ani la rand de enterocolita, evident fara rezultat, timp in care boala Crohn se agraveaza.

TRATAMENT DE DURATA

Severitatea diareei si extinderea ulceratiilor pot necesita spitalizare. Potrivit dr. Mircea Manuc, cauzele bolii fiind neelucidate, tratamentul are rolul de a calma simptomele, dar din pacate nu vindeca maladia Crohn. Medicamentele folosite sunt in principal antiinflamatoare si imunosupresoare. Este un tratament de lunga durata, care se face doar sub supravegherea unui medic gastroenterolog, de preferat cu experienta in tratarea acestei boli. Tot la indicatia medicului se mai pot lua medicamente antispastice, calmante si rareori antibiotice. Chirurgia este de obicei rezervata pentru tratarea complicatiilor (fistule, abcese, ocluzii). Cea mai noua terapie impotriva bolii Crohn este tratamentul cu anticorpi monoclonali. Fiind o boala cronica, necesita periodic investigatii medicale (analize de sange, endoscopie si tomografie computerizata sau rezonanta magnetica nucleara pentru evidentierea complicatiilor). Un rol foarte important in tinerea sub control a bolii il are implicarea pacientului in respectarea tratamentului si a unui regim alimentar corect.

EVOLUTIE. Boala Crohn a fost descrisa pentru prima data in 1913, in America de Nord si in Europa. Incidenta bolii a crescut foarte mult in a doua jumatate a secolului al XX-lea, ceea ce i-a facut pe specialisti sa sustina ca vinovat este stilul de viata modern. Numarul pacientilor afectati de boala Crohn a inceput sa creasca in anii ’40 in Statele Unite ale Americii, in anii ’50 in Suedia, in anii ’60 in Marea Britanie si putin mai tarziu si in tarile din sudul Europei. DIETA. Cei care sufera de boala Crohn au pierderi proteice importante din cauza diareei. De aceea ei au nevoie de un aport suplimentar de proteine de calitate din carne slaba, peste, oua fierte, branzeturi nefermentate, soia. Ca surse de glucide sunt indicate orezul, cartofii fierti in coaja sau copti, pastele fainoase. Alimentele bogate in fibre (paine integrala, legume, fructe) trebuie evitate, caci pot da dureri abdominale si balonari. Sunt interzise grasimile, condimentele, laptele, cafeaua, alcoolul, tutunul.

×
Subiecte în articol: boala bolii sanatatea adultului crohn