x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ai dureri abdominale? Iată cele mai frecvente cauze

Ai dureri abdominale? Iată cele mai frecvente cauze

16 Iul 2017   •   17:45
Ai dureri abdominale? Iată cele mai frecvente cauze
Sursa foto: sankalpmaya/Getty Images/iStockphoto

Durerile abdominale apar în zona dintre piept și pelvis și pot fi semnele unor afecțiuni minore sau, dimpotrivă, ale unor boli grave. Simptomele trec de la sine, de obicei, fără să fie nevoie de un tratament specific, însă atunci când acestea devin severe și constante trebuie consultat un medic pentru că poate fi vorba de afecțiuni grave, cum este și cancerul. De obicei, durerile abdominale sunt provocate de problemele digestive, însă și afecțiunile unor organe pot produce dureri care iradiază în zona abdominală.

În cavitatea abdominală se regăsesc stomacul, rinichii, ficatul, intestinul subțire și cel gros, pancreasul, bila, splina, apendicele, plus mușchi și două dintre vasele cele mai importante de sânge din corp: aorta și vena cavă. Astfel că durerile abdominale pot avea nenumărate cauze.

Iată câteva dintre cele mai frecvente:

Gastroenterita, cunoscută popular și ca “răceală la stomac”, e cauzată de obicei de bacterii sau viruși și simptomele se rezolvă în câteva zile. Acestea includ, pe lângă durerile abdominale, greață, ameţeli, vărsături, scaune moi sau chiar lichide, mult mai frecvente decât în mod normal. Dacă aceste simptome nu trec în 2-3 zile, este posibil să fie vorba de afecțiuni mai grave, cum sunt cele inflamatorii ale sistemului digestiv.

Gaze – acestea apar atunci când bacteriile din intestinul subțire încearcă să proceseze alimentele la care organismul are o anumită formă de intoleranță. Presiunea pe care aceste gaze o exercită asupra intestinului cauzează dureri abdominale puternice, ca niște crampe. De asemenea, gazele provoacă balonare, flatulență și regurgitări.

Sindromul colonului iritabil – cei care suferă de acest sindrom nu reușesc să digere anumite tipuri de alimente. Când acest lucru se întâmplă, în abdomen are loc o mișcare a intestinelor care provoacă dureri abdominale. Alte simptome asociate acestui sindrom pot fi balonarea, gazele abdominale, crampele și greața.

Reflux acid gastric – apare atunci când acidul din stomac urcă pe esofag, înspre faringe și provoacă o senzație de arsură însoțită de dureri abdominale. Alte simptome obișnuite în cazul refluxului sunt balonarea și crampele.

Vărsăturile – în timpul unui episod de vărsături vor apărea dureri abdominale, pentru că aciul din stomac ”călătorește” înapoi prin sistemul digestiv, iritând în calea sa țesuturile. De asemenea, forțarea mușchilor abdominali, în momentul vomitatului poate provoca dureri.

Gastrita – când învelișul stomacului este umflat sau inflamat, cum se întâmplă în cazul acestei afecțiuni, pot apărea durerile. Gastrita se mai manifestă și prin greață, vărsături sau balonare.

Constipația – atunci când intestinul gros este plin cu reziduuri, crește presiunea pe colon și apar durerile abdominale.

Menstruația – la femei, menstruația poate provoca inflamații și dureri în abdomen. De obicei, instalarea menstruației e acompaniată și de balonare, gaze, crampe și constipație, toate ducând la un disconfort abdominal.

Infecții ale tractului sau ale vezicii urinare – acestea sunt cel mai adesea cauzate de bacteria E.coli care colonizează uretra și vezica urinară și provoacă, la femei, cistita. Printre simptomele cistitei se numără durerile de burtă, presiunea la nivelul abdomenului sau balonarea.

Există și situații mai grave,în care durerile abdominale pot fi semnul unei afecțiuni care poate chiar pune viața în pericol, dacă nu e tratată la timp. Astfel de cazuri sunt apendicita sau peritonita, infecțiile urinare, hepatita, calculii biliari, intoxicația alimentară, infecțiile cu paraziți, hernia sau cancerul de stomac sau de pancreas.

 

 

×
Subiecte în articol: dureri abdominale