În Uniunea Europeană, se întregistrează o creştere continuă a numărului cazurilor de listerioză, semnalează Agenţia Europeană pentru Securitate Alimentară (EFSA European Food Safety Authority). Potrivit EFSA, aproximativ 200 de persoane au murit anul trecut din cauza listeriozei. Statele membre UE au semnalat 1.642 de cazuri de listerioză în 2012, cu 10,5% mai multe decât în 2011, confirmând tendinţa de creştere continuă din 2008. Printre ţările care au înregistrat un număr mare de cazuri raportat la numărul populaţiei din ţările respective se află Franţa, Spania, Ţările Scandinave şi Germania.
Listerioza este o infecţie bacteriană provocată de bacteria Listeria monocytogenes. Bacteria ajunge la om prin unele alimente contaminate: lapte care nu a fost corect pasteurizat, unele brânzeturi, carne, peşte şi ouă insuficient preparate termic, legume şi fructe nespălate temeinic. Specialiştii EFSA au în vizor toate căile de transmitere, dar mai ales alimentele conservate fie prin refrigerare, fie prin afumare: mezeluri, peşte şi brânzeturi afumate. De asemenea, bacteria se poate transmite prin contactul cu o persoană infectată cu această bacterie, cu obiecte contaminate sau cu un animal purtător al acesteia. Trebuie să ţinem seama că această bacterie are capacitatea să trăiască şi să se dezvolte în frigider, chiar la 4-6 grade Celsius. Sunt mai expuse riscului infectării cu “Listeria monocytogenes” persoanele cu imunitatea scăzută: vârstnicii, suferinzii de diabet, boli renale, hepatice, de cancer etc. O menţiune specială trebuie făcută în legătură cu femeile gravide. În cazul acestora, frecvenţa bolii este mult mai mare. Este foarte importantă depistarea acesteia, întrucât mama bolnavă poate transmite bacteria fătului şi nou-născutul, transplacentar, în momentul naşterii.
La persoanele infectate, simptomele sunt diferite de la cele care ne duc cu gândul mai degrabă la o gripă uşoară pâna la manifestările caracteristice unei infecţii severe. Aşadar, unele persoane prezintă febră, dureri musculare, greaţă şi vomă, dureri abdominale. Atunci când bacteria a ajuns la nivelul sistemului nervos, pacientul acuză dureri de cap, înţepenirea cefei, are convulsii, pierdere de echilibru etc. Femeia însărcinată este în pericol de avort şi naştere prematură. Pentru prevenirea acestei infecţii medicii recomandă respectarea câtorva măsuri: evitarea laptelui şi brânzeturilor moi despre a căror provenienţă nu o cunoaştem sau e specificat pe etichete; pregătiţi termic corespunzător carnea, peştele etc.; spălaţi bine legumele şi fructele înainte de a le mânca sau a le prepara; păstraţi curăţenia şi temperatura scăzută în frigider; nu consumaţi şi nu ţineţi în frigider alimente expirate; evitaţi contactul cu persoana bolnavă; spălaţi-vă temeinic şi cât mai des pe mâini.