„Fantezia schimbării” este atunci când un partener speră că celălalt va ajunge în cele din urmă la potențialul său.
Sunt mulți oameni care se străduiesc să părăsească parteneri care îi rănesc, îi neglijează sau îi lipsesc în mod repetat de respect. Este ușor să spui: „Dacă te maltratează, pleacă”. Dar când vine vorba de experiența iubirii și a atașamentului, este mult mai complicat.
Iată 3 motive pentru care s-ar putea să te întorci în continuare la un partener care te tratează urât, și ce poți face pentru a recâștiga controlul asupra inimii și viitorului tău:
1. Ciclul dopaminei: prins în fiorul iubirii imprevizibile
Afecțiunea imprevizibilă, rece-cald, creează un ciclu în care creierul tău eliberează dopamină, substanța chimică „bun[”, ca răspuns la o întărire pozitivă intermitentă.
Similar cu jocurile de noroc sau alte comportamente care creează dependență, creierul învață să tânjească dup[ momentele înalte, chiar și atunci când acestea sunt puține și îndepărtate. Chiar și atunci când este dată în mod inconsecvent, promisiunea iubirii te poate prinde într-un ciclu de atașament și speranță.
Sfat: Pentru a te elibera de acest atașament bazat pe dopamină,ia în considerare configurarea unui sistem de asistență în afara relației. Creaz un plan pentru a petrece timp cu prietenii și familia sau implică-te în activități care nu depind de dispozițiile sau acțiunile partenerului tău. Cheia este să-ți reconectezi treptat creierul pentru a te simți răsplătit de surse consistente și sănătoase de afecțiune, care te ajută să te eliberezi din ciclul iubirii imprevizibile.
2. Stima și valoarea de sine: a crede că nu meriți mai bine
Stima de sine scăzută poate fi un factor esențial în motivul pentru care stai cu cineva care te tratează prost. Când nu te simți valoros sau demn, cauți în mod subconștient relații care oglindesc aceste sentimente. S-ar putea chiar să te convingi că nu vei găsi pe cineva mai bun, că a dori un partener mai bun este nerealist sau că dragostea se simte așa pentru toată lumea.
Sfat: Începe să lucrezi la valoarea de sine enumerându-ți punctele forte, realizările și calitățile. Recunoașterea acestor calități te ajută să îți reconstruiești stima de sine. Ia în considerare să cauți terapie sau să discuți cu un mentor de încredere pentru a aborda problemele de bază care te fac să te simți nedemn. Relațiile sănătoase încep cu un sentiment sănătos de sine. Când te prețuiești pe tine însuți, este mai puțin probabil să te mulțumești cu oricine nu o face.
3. „Fantezia Schimbării”: Speri că partenerul va deveni persoana care vrei să fie
„Fantezia de schimbare” este obișnuită în relațiile în care un partener speră că celălalt își va ridica potențialul. Această speranță se poate baza pe amintiri timpurii, gesturi ocazionale sau promisiuni de schimbare viitoare. Din păcate, oamenii se transformă rareori în modul în care ne dorim sau avem nevoie. A rămâne într-o relație toxică sub impresia că cineva se va schimba duce adesea la mai multă durere și dezamăgire.
Sfat: Vezi acțiunile consecvente ale partenerului tău, nu promisiunile sau momentele bune izolate ale acestuia. Înregistrează experiențele dacă nu ești sigur. Adesea, scrierea lucrurilor te ajută să clarifici cât de des primești respectul, dragostea și grija pe care le meriți. Dragostea înseamnă a fi acceptat și apreciat acum, nu într-un viitor imaginar.
Ruperea ciclului: Înaintând cu autocompasiune
A te elibera de un partener care te tratează prost nu este ușor. Aceste motive - niveluri ridicate de dopamină, stima de sine scăzută și speranța de schimbare - pot exercita o atracție puternică asupra inimii și minții tale. Însă înțelegerea acestor forțe este primul pas către recuperarea controlului, notează psychologytoday.com.