Atunci când inima nu mai poate pompa sânge la fel ca înainte, apare insuficiența cardiacă. Acesta este, de obicei, un fenomen care apare odată cu înaintarea în vârstă, într-o formă mai uşoară sau mai gravă, în funcţie de alţi factori de risc asociaţi, precum hipertensiunea arterială, diabetul, sedentarismul, fumatul sau obezitatea.
Medicii spun că și anemia este un factor de risc important. Ea apare atunci când în organism nu există suficient fier, element de care organismul are nevoie pentru a produce hemoglobina, o substanță care se află în globulele roșii și transportă oxigenul de la plămâni la toate organele corpului.
”De multe ori, pacienţii care au insuficienţă cardiacă cronică au şi deficit de fier, fie că este sau nu asociat cu anemia, iar acesta contribuie la agravarea bolii, scăderea capacităţii de efort şi scăderea calităţii vieţii”, spune Dr. Ovidiu Chioncel, şeful Secţiei cardiologie I în cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, Bucureşti.
Printre simptomele cele mai întâlnite în cazul insuficienței cardiace se numără starea de oboseală, durerea toracică, tensiunea arterială ridicată şi palpitaţiile. În cazul în care boala are deja o formă avansată, pacientul slăbeşte, îşi pierde apetitul şi poate avea senzaţia de greaţă. Mai mult decât atât, statisticile indică faptul că în cazul a jumătate dintre pacienţii cu insuficienţă cardiacă decesul survine în aproximativ patru ani de la diagnostic.
În România sunt aproximativ un milion de pacienţi, iar la nivel mondial, peste 23 milioane de persoane suferă de insuficiență cardiacă, o boală a cărei incidenţă este ridicată, prevalenţa fiind de peste 10% în cazul vârstnicilor.