● Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi: E. coli sunt bacterii nepatogene, care populeaza in special intestinul animalelor. Inclusiv intestinul omului, in special colonul, gazduieste aceste bacterii. De aceea, principala cale de contaminare cu E. coli este cea a fecalelor omului si animalelor.
● Si alte surse de infectare cu E. coli?
● Aceste bacterii pot ajunge in organism fie direct prin contactul mainilor pe care se afla resturi de fecale. Fie indirect: prin carnea care contine bacterii si care nu este preparata termic corespunzator, fructe si legume insuficient spalate sau spalate cu apa infectata provenita din fantani plasate in vecinatatea unor wc-uri si adaposturi de animale. De asemenea, ingrasamintele naturale (fecale de animale) pot contine aceste bacterii care ajung pe fructe si legume. De asemenea, laptele nefiert, branzeturile pot contine E. coli. Si unele tacamuri, mai ales cutitul cu care am transat carnea cruda, folosit pentru taierea altor alimente.
● Dar pare ca noi impartim in mod curent viata cu aceste bacterii?
● Da. Aceste bacterii sunt in frigider, mai ales daca acesta nu este curatat periodic si temeinic; daca temperatura in interiorul lui depaseste plus 4 grade Celsius; daca, de exemplu, fructe sau legume nespalate stau alaturi de branzeturi etc. Un studiu efectuat recent in Marea Britanie chiar avertiza ca in frigider sunt mai multe bacterii decat pe colacul wc-ului. Dar sa nu uitam de tastaturi: calculator, telefonul mobil etc.
● Si cum s-a ajuns la castraveti si la atatea victime?
● S-a spus ca ingrasamintele naturale, respectiv fecalele de animale, folosite la culturile de castraveti contineau aceste bacterii. Problema este ca nu doar castravetii spanioli, ci si alte legume pot in acelasi mod sa fie contaminate. Dar printr-o igiena de bun simt, omul sanatos poate sa se apere de E. coli.
● Asta s-a spus oficial, dar dumneavoastra ce convingere aveti?
● Sunt convins ca este un nou episod din serialul gripei aviare, gripei porcine... Adica, sa nu mai mancam carne de porc, carne de pui. Azi, sa renuntam la legume. Maine, la fructe... Pentru ca sa ne hranim cu fast food, cu alimente procesate etc. Mai sunt convins ca sistemul imunitar al omului este din ce in ce mai putin rezistent la atacul bacteriilor din cauza stilului de viata dezechilibrat. Pentru ca, in mod normal, un om sanatos poate face fata acestor bacterii. De asemenea, sunt convins ca suntem din ce in ce mai superficiali in privinta igienei personale. Sunt convins ca in restaurante si alte unitati de alimentatie publica nu se respecta conditiile de pastrare a alimentelor. Ganditi-va doar ca preparatele care se vand calde si care trebuie tinute la temperaturi de +70 grade Celsius. Or, in realitate, ele sunt tinute toata ziua la temperaturi "caldute", optime pentru dezvoltarea microorganismelor.
Citește pe Antena3.ro