x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi: E. coli, un nou epi­sod din serialul gripei aviare, gripei porcine... "gripa castraveţilor".

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi: E. coli, un nou epi­sod din serialul gripei aviare, gripei porcine... "gripa castraveţilor".

de Magda Marincovici    |    31 Mai 2011   •   15:25
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi: E. coli, un nou epi­sod din serialul gripei aviare, gripei porcine... "gripa castraveţilor".
● Jurnalul National: Domnule profesor, care sunt principalele gazde ale acestor bacterii?
● Prof. dr Gheorghe Men­ci­ni­cops­chi: E. coli sunt bacterii nepatogene, care populeaza in special in­tes­tinul animalelor. Inclusiv in­tes­ti­nul omului, in special colonul, gaz­du­ieste aceste bacterii. De aceea, principala cale de contaminare cu E. coli este cea a fecalelor omului si anima­le­lor.

● Si alte surse de infectare cu E. coli?
● Aceste bacterii pot ajunge in or­ga­nism fie direct prin contactul mainilor pe care se afla resturi de fecale. Fie in­di­rect: prin carnea care contine bac­terii si care nu este preparata termic corespunzator, fructe si legume insuficient spalate sau spalate cu apa in­fec­tata provenita din fantani plasate in vecinatatea unor wc-uri si adaposturi de animale. De asemenea, in­gra­sa­mintele naturale (fecale de animale) pot contine aceste bacterii care ajung pe fructe si legume. De asemenea, laptele nefiert, branzeturile pot contine E. coli. Si unele tacamuri, mai ales cutitul cu care am transat carnea cruda, folosit pentru taierea altor alimente.

● Dar pare ca noi impartim in mod curent viata cu aceste bacterii?
● Da. Aceste bacterii sunt in fri­gi­der, mai ales daca acesta nu este cu­ra­tat periodic si temeinic; daca temperatura in interiorul lui depaseste plus 4 grade Celsius; daca, de exemplu, fructe sau legume nespalate stau alaturi de branzeturi etc. Un studiu efectuat recent in Marea Britanie chiar avertiza ca in frigider sunt mai multe bacterii decat pe colacul wc-ului. Dar sa nu uitam de tastaturi: calculator, telefonul mobil etc.

● Si cum s-a ajuns la castraveti si la atatea victime?
● S-a spus ca ingrasamintele naturale, respectiv fecalele de animale, folosite la culturile de castraveti contineau aceste bacterii. Problema este ca nu doar castravetii spanioli, ci si alte legume pot in acelasi mod sa fie contaminate. Dar printr-o igiena de bun simt, omul sanatos poate sa se apere de E. coli.

● Asta s-a spus oficial, dar dumneavoastra ce convingere aveti?
● Sunt convins ca este un nou epi­sod din serialul gripei aviare, gripei porcine... Adica, sa nu mai mancam carne de porc, carne de pui. Azi, sa renuntam la legume. Maine, la fruc­te... Pentru ca sa ne hranim cu fast food, cu alimente procesate etc. Mai sunt convins ca sistemul imunitar al omului este din ce in ce mai putin re­zis­tent la atacul bacteriilor din cauza stilului de viata dezechilibrat. Pentru ca, in mod normal, un om sanatos poate face fata acestor bacterii. De ase­menea, sunt convins ca suntem din ce in ce mai superficiali in privinta igienei personale. Sunt con­vins ca in restaurante si alte uni­tati de alimentatie publica nu se respecta conditiile de pastrare a alimentelor. Gandi­ti-va doar ca pre­pa­ra­tele care se vand calde si care trebuie tinute la tempe­ra­turi de +70 grade Celsius. Or, in realitate, ele sunt tinute toata ziua la temperaturi "caldute", optime pentru dezvoltarea microorganismelor.

×