x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Strugurii, fructele bolnavilor de inima

Strugurii, fructele bolnavilor de inima

00 0000   •   00:00

Prima planta cultivata pe Muntele Ararat dupa potopul lui Noe a fost vita-de-vie – se spune in Biblie. Grecii si romanii cunosteau proprietatile curative ale strugurilor, pe care ii foloseau pentru refacerea fortelor. Astazi, strugurii sunt recunoscuti pentru proprietatile lor energizante. Aceste fructe contin o mare cantitate de microelemente si saruri minerale usor asimilabile (zinc, calciu, fier, magneziu, potasiu). "Strugurii – fie albi, fie negri – sunt bogati in potasiu, de aceea curele cu aceste fructe sunt recomandate in special cardiacilor", mentioneaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

REDUC COLESTEROLUL

In afectiunile cardiovasculare, strugurii sunt utili si datorita continutului de resveratrol, o substanta din coaja strugurilor, care are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului din sange si de a preveni bolile de inima. Strugurii negri au un continut mai mare de resveratrol decat cei albi. Studii efectuate la Imperial College din Londra au aratat ca resveratrolul are proprietati antiinflamatoare, putand fi folosit si in tratarea astmului bronsic si a altor afectiuni pulmonare. De asemenea, resveratrolul reduce posibilitatea aparitiei mutatiilor genetice ca urmare a actiunii radicalilor liberi si scade rezistenta celulelor tumorale. Si daca tot a venit vorba despre tumori, aflati ca strugurii sunt o sursa de acid elagic si antocianidine – substante cu proprietati anticancerigene dovedite. Ca si resveratrolul, aceste substante se gasesc in coaja strugurilor. Asa se explica de ce mustul nu are aceleasi proprietati terapeutice ca strugurii proaspeti.

Strugurii proaspeti sunt o solutie si pentru persoanele anemice, pentru ca cresc numarul eritrocitelor si nivelul de hemoglobina. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi le recomanda si fumatorilor sa urmeze o cura cu struguri in aceasta toamna. Datorita vitaminelor si mineralelor, strugurii au proprietatea de a neutraliza efectele tutunului. In acest scop se recomanda cure cu struguri: una-doua zile pe saptamana in care mancam numai struguri. In functie de toleranta individuala, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste sa mancam 1,5-2 kilograme de struguri pe zi. "Strugurii negri contin multe taninuri, substantele care le dau gustul astringent, care imbunatatesc digestia si relaxeaza musculatura intestinala. De aceea, teoretic, strugurii rosii nu ar trebui sa ne provoace probleme digestive. Totusi, cei care stiu ca au probleme cu tranzitul intestinal ar fi bine sa evite consumul unei cantitati atat de mari de struguri", continua specialistul. Diabeticii sunt o alta categorie de persoane care trebuie sa manifeste precautie in consumul de struguri, pentru ca acestia au un continut destul de mare de glucoza – 8 g glucoza/100 g.

SLABIRE. Strugurii negri sau albi sunt folositi cu succes si in curele de slabire. 100 g de struguri contin numai 60 de calorii, 16 g carbohidrati (din care 8 g glucoza si 8 g fructoza), 200 mg potasiu, 1 g fibre alimentare, 3 mg vitamina C, 15 micrograme caroten. Femeile care vor sa slabeasca pot apela cu incredere la struguri pentru ca au proprietati diuretice si depurative puternice. O cura cu struguri rezolva si retentiile de apa de care se plang foarte multe persoane.

×
Subiecte în articol: struguri strugurii terapii complementare