x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Te chinuie durerea în gât? Iată 8 lucruri pe care trebuie să le încerci pentru a o trata

Te chinuie durerea în gât? Iată 8 lucruri pe care trebuie să le încerci pentru a o trata

de Anca Arambaşa    |    25 Ian 2017   •   18:08
Te chinuie durerea în gât? Iată 8 lucruri pe care trebuie să le încerci pentru a o trata

Saliva ţi se duce în gât ca un şmirghel, iar fiecare tuse te face să tresari de durere? Durerile în gât pot da bătăi de cap şi pot fi foarte dificile. Unele remedii făcute în casă preferate de mulţi oameni doar maschează durerea, nu o tratează, este de părere Brett Comer, medic chirurg ORL la Colegiul de Medicină al Universităţii din Kentucky.

Comer spune că dacă durerile îţi provoacă suferinţă, nu e nimic rău în a te odihni, în a lua nişte pastile de supt, a consuma ceaiuri calde şi miere, ce vor calma inflamaţia şi iritaţia gâtului, scrie The Prevention.

Dar dacă vrei cu adevărat să scapi de dureri şi să le tratezi, iată cele mai bune remedii.

Gargară cu apă sărată

Apa sărată poate calma inflamaţiile prin combatarea acidităţii care provoacă iritaţiile. În plus, poate „aduce” infecţiile la suprafaţa gâtului, unde organismul are şanse mai mari să se lupte cu ele. Dizolvă o pătrime sau o jumătate de linguriţă de sare într-o cană cu apă călduţă şi fă gargară o dată la o oră sau două, recomandă medicul Mia Finkelston.

Bea băuturi foarte reci

Primele înghiţituri nu vor fi foarte plăcute, dar la fel cum gheaţa calmează o gleznă sucită, reducând durerea şi prevenind umflăturile, lichidele reci pot amorţi gâtul şi calma unele inflamaţii care cauzează durerile, spune Finkelston.

Nu mai consuma mâncăruri şi băuturi acide

Refluxul de acid este o cauză des întâlnită a durerilor în gât, susţine Comer. Asta înseamnă că orice faci pentru a alimenta refluxul va duce la înrăutăţirea situaţiei. Din această cauză, medicul recomandă evitarea băuturilor acidulate, a prăjelilor, sau a citricelor. Pe lângă asta, sari peste masă cu o oră înainte de culcare.

Ia medicamente antiacide

Dacă eşti de părere că refluxul este cauza durerilor în gât, luând antiacide sau medicamente împotriva refluxul ai putea lovi direct sursa problemelor, susţine Finkelston (cu toate astea, nu trebuie să fie o soluţie pe termen lung.

Adaugă turmeric în ceai

Beneficiile turmericului pentru organismul uman sunt nenumărate şi includ şi puterile sale anti-inflamatoare, care ajută la combaterea oricărui tip de inflamaţie, inclusiv a gâtului. Pune puţin turmeric în ceai sau în gargara cu apă sărată.

Ia ibuprofen

Ibuprofenul poate calma iritaţiile şi umflăturile, astfel încât poate pune capăt tusei care împiedică gâtul să se vindece, spune Finkelston. Asigură-te că mănânci înainte şi iei doza zilnică recomandată.

Odihneşte-te

Un corp obosit înseamnă un sistem imunitar slăbit. Dacă eşti obosit, organismul se va lupta să se vindece singur. Stai în pat şi departe de factorii de stres obişnuiţi. Încarcă-ţi bateriile şi sistemul imunitar.

Dacă toate acestea dau greş...

Dacă durerea în gât peersistă mai mult de 48 de ore, s-ar putea să ai o infecţie bacteriană precum streptococul, explică doctorul Brett Comer. În acest caz, va fi nevoie de antibiotice, pe care să le iei după consultarea medicului de familie.

×
Subiecte în articol: dureri in gat tratamente tuse gat inflamat