x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Terapia care iti prelungeste viata

Terapia care iti prelungeste viata

de Diana Scarlat    |    07 Iul 2015   •   16:07
Terapia care iti prelungeste viata

Concluziile la care au ajuns cercetătorii în privinţa bolilor neurologice sunt incredibile: intervenţia farmacologică nu este niciodată suficientă, ci trebuie să fie dublată de lupta pacientului, prin activitate cognitivă zilnică, îmbinată cu starea de bine.

O altă recomandare, valabilă pentru toate tipurile de boli este... înfometarea! Prin consumul redus de alimente se asigură o viaţă lungă şi sănătoasă, dar şi vindecarea multor afecţiuni.

Cu ocazia ediţiei aniversare a Şcolii de Vară de Neurologie, care se desfăşoară săptămâna aceasta la Eforie Nord, s-au dezbătut problemele terapiei recuperatorii, iar una dintre recomandările specialiştilor este comportamentul proactiv pentru vindecare – din care face parte şi terapia prin înfometare. De fapt, este vorba despre ceea ce în termeni medicali se numeşte terapie prin regim hipocaloric sau, în limbaj popular, prin post.

“Resursa farmacologică este validă, dar pentru regenerarea creierului este foarte clar că nu resursa chimică poate produce schimbarea pozitivă. Trebuie să urmăm mecanismul pe care creierului îl are prin structura lui genetică. Ceea ce trebuie să avem în vedere este faptul că speranţa se află în capacitatea internă de regenerare, care trebuie stimulată atât prin partea farmaceutică, dar mai ales prin comportament şi alimentaţie. Reginul hipocaloric produce o speranţă reală de creştere a duratei de viaţă. Mâncând mai puţin, trăim mai mult şi suntem mai sănătoşi”, a explicat şi prof. dr. Dafin Mureşanu.


Cercetători din mai multe ţări au ajuns la concluzia că renunţarea la alimente are efecte miraculoase nu doar pentru recuperarea creierului în urma unor accidente vasculare cerebrale sau alte tipuri de accidente care au produs leziuni. Acelaşi regim alimentar s-a dovedit eficient pentru recuperarea după orice alt tip de boală şi a dat rezultate foarte bune chiar în vindecarea cancerului.

“Singura metodă sigură de prelungire a vieţii este înfometarea. Regimul hipocaloric este foarte bine studiat. Postul nu este înfometare. Este satisfacţia că te-ai putut abţine de la alimentaţie. Organismul are mult mai multe resurse de a gestiona problema aportului redus de calorii şi nutrienţi decât poate gestiona excesul. Bolile ni se tratg de la excesul de alimentaţie”, a mai explicat specialistul.

Tratament anticancer

În Germania există o clinică specializată pentru tratamentul prin post. Statul german rambursează serviciile medicale pentru cei care aleg această terapie. “Este o terapie de comutare. Organismul are mult mai multe resurse pentru a gestiona lipsa de alimente. S-a demonstrat că buclele aberante din sistemul endocrin se şterg după o astfel de terapie. Se produce o resetare a organismului uman, care dă un nou profil”, a mai explicat profesorul Dafin Mureşanu. Mai mult, s-a realizat şi studiul comportamentului celulelor tumorale în post şi s-a constatat că celulele canceroase nu se pot adapta la regimul hipocaloric. “Chimioteraia este foarte mult ajutată prin post. Toleranţa pacientului este mult mai bună la chimioterapie în condiţiile de regim hipocaloric. S-a mai constatat că omul este mult mai viguros după post, pentru că toate resursele se resetează”, a mai explicat specialistul.

Prin alimentaţie, noi încărcăm organismul. Prin post, în primele 24 de ore se consumă glucidele, apoi rezervele de lipide. Doar 4% reprezintă pierderea capitalului de proteine. Acest regim nu trebuie ţinut, însă, mai mult de 40 de zile.
prof. dr. Dafin Mureşanu

Şcoala Internaţională de Neurologie la 10 ani

Cu ocazia celei de-a zecea ediţii a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie, care se desfăşoară în perioada 5-9 iulie la Eforie Nord, au venit în România vârfuri ale medicinei şi cercetării ştiinţifice internationale. Evenimentul anual este organizat de Fundaţia Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), Societatea de Neurologie din România (SNR) şi un consorţiu Internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR). Întâlnirile între specialişti şi viitorii medici sunt făcute cu scopul de a se dezbate rezultatele cercetărilor şi de a se trage concluzii benefice pacienţilor.

Organismul uman se poate regenera, inclusiv creierul. Important este ca recuperarea să fie făcută combinând tratamentul farmaceutic şi activitatea proactivă a pacientului, mai ales cu un regim hipocaloric de lungă durată

×
Subiecte în articol: terapie Prof dr Dafin Mureşanu