O organizaţie nonprofit din oraşul californian Richmond a început un program de „răspândire a păcii” care a stârnit deja controverse în SUA. Organizaţia oferă câte 1.000 de dolari pe lună, dar şi excursii plătite sau cursuri de calificare persoanelor despre care consideră că au cele mai mari şanse de a comite o crimă violentă. Programul funcţionează ca o răsplată pentru potenţialii criminali care reuşesc, însă, să se abţină de la încălcarea legii.
Richmond a fost considerat mult timp drept unul dintre cele mai violente oraşe din Statele Unite ale Americii. Pentru a diminua valul de crime violente, organizaţia nonprofit „Advance Peace” a pus bazele operaţiunii „Pacificatorul”, care se adresează persoanelor cu antecedente penale sau tinerilor care trăiesc în zone rău famate ce ar putea încălca legea. Organizaţia a angajat 82 de foşti condamnaţi care să cutreiere ghetourile din oraş şi să depisteze tineri care se potrivesc profilului de viitori criminali. Sunt vizaţi, în principal, acei tineri care, deşi au fost arestaţi, nu au intrat după gratii pentru că procurorii nu au avut suficiente dovezi împotriva lor. Voluntarii le propun persoanelor cu risc de a comite crime un program de 18 luni în care vor fi antrenaţi să devină cetăţeni de nădejde. Aceştia pot primi 1.000 de dolari pe lună, vor fi învăţaţi să completeze un CV, cum să se prezinte la un interviu pentru slujbă şi chiar cum să completeze formularele pentru plata taxelor. Directorul programului, DeVone Boggan, un bărbat obişnuit cu acţiunile de voluntariat în sprijinul comunităţii, a declarat că cea mai bună metodă de a opri violenţa, în special cea care implică arme de foc, este să fii în contact zi de zi cu tinerii care pot alege acest stil de viaţă. Printre voluntarii care lucrează pentru Boggan se numără 28 de condamnaţi care, potrivit acestuia, au fost responsabili în trecut cu aproape trei sferturi din infracţiunile care implică arme de foc din oraş. „Scopul nostru este de a stabili o relaţie umană cu tinerii, de a le schimba atitudinea care îi predispune la un comportament dăunător”, spune Boggan. „Cel mai eficient mod de a opri un glonţ să iasă pe ţeavă este stabilirea unei relaţii. Este o metodă care funcţionează”, adaugă acesta. Programul pus la cale de organizaţia non-profit nu este agreat însă de toată lumea, criticii spunând că nu criminalii ar trebui să primească bani şi sprijin, ci victimele lor. Este şi cazul lui Lorrain Taylor, o femeie ai cărei gemeni au fost ucişi la vârsta de 22 de ani. „E ca şi cum ucigaşii fiilor mei ar primi 1.000 de dolari pentru o promisiune. Sunt criminali, poţi crede în promisiunile lor?”, spune aceasta.
Banii oferiţi de organizaţie vin din donaţii ale persoanelor private şi funcţionează ca o alocaţie. Dacă tinerii din program încalcă legea, plata alocaţiei încetează. Participanţilor la program şi le oferă şi terapie psihologică.