Jurnalul.ro Cultură Carte 10 cărți pe care trebuie să le citești pentru a-ți îmbunătăți stima de sine

10 cărți pe care trebuie să le citești pentru a-ți îmbunătăți stima de sine

de Anastasia Paul    |   

Într-o epocă în care încrederea și comunicarea sunt cheia succesului, persoanele nesigure nu au nicio șansă. În timp ce noi toți avem momente de îndoială, să ne autoompătimim fără a lua măsuri corective, este pur și simplu nesănătos. Datorită progreselor în literatură, avem la dispoziție o mulțime de cărți de autoajutorare.

Iată 10 cărți pentru îmbunătățirea stimei de sine:

„Cei 6 stâlpi ai stimei de sine”, de Nathaniel Branden
„Darurile imperfecțiunii”, de Brené Brown
„Puterea minții subconștiente”, de Joseph Murphy
„Cartea de practică pentru încrederea în sine”, de Barbara Markway
„Ten Days to Self-Esteem”, de David D. Burns
„Cele patru acorduri”, de Don Miguel Ruiz
„Jurnalul unui indian cu jumătate de normă”, de Sherman Alexie
„Psihologia stimei de sine”, de Nathaniel Branden
„Trezește uriașul din tine”, de Tony Robbins
„Genesis Begins Again”, de Alicia D. Williams

1. „Cei șase stâlpi ai stimei de sine”, de Nathaniel Branden
Nathaniel Branden își dezvăluie practica clinică și studiile în această carte, unde arată de ce stima de sine este esențială pentru sănătatea psihologică, realizările, fericirea personală și relațiile pozitive.

El prezintă cititorilor 6 piloni sau 6 practici bazate pe acțiune care stau la baza stimei de sine și explorează importanța stimei de sine în 5 domenii cheie: locul de muncă, parenting, educație, psihoterapie și cultură. Cartea este utilă profesioniștilor din domeniul sănătății mintale, profesorilor și părinților care doresc nu numai să fie mai încrezători, ci și să-i ajute pe ceilalți în călătoria lor de iubire de sine.

2. „Darurile imperfecțiunii”, de Brené Brown
Darurile imperfecțiunii este un ghid pentru a trăi o viață împlinită. F=De cele mai multe ori, cărțile de autoajutorare și dezvoltare personală par didactice, ceea ce te face să-ți pierzi interesul și să te îndepărtezi pe la jumătatea drumului. Dar această carte este diferită.

Darurile imperfecțiunii este o relatare sfâșietor de sinceră, scrisă din perspectiva unei mame. Bestsellerul New York Times subliniază că, dacă vrei cu adevărat să te simți demn de tine însuți, trebuie să încetezi să mai asculți de cultura actuală „unde stima de sine este legată de valoarea ta netă” și unde meritul tău este legat de cât de productiv ești. Oferă  strategii de a face pace cu criticul tău interior și de a-ți îmbrățișa imperfecțiunile.

3. „Puterea minții tale subconștiente”, de Joseph Murphy
Știm cu toții că subconștientul nostru este forța motrice din spatele a ceea ce atragem în viață. Deci, de ce să nu înțelegem funcționarea sa pentru a dezvălui o lume de energie pozitivă? Joseph Murphy combină înțelepciunea spirituală și cercetarea științifică pentru a arăta cum subconștientul are o influență majoră în viața ta de zi cu zi.

Cartea combină părți din religie, cultură, literatură și știință pentru a explica ce înseamnă fericirea și prescrie modalități de a o cultiva în tine. Plină de tehnici simple și practice, cartea poate ajuta la îmbunătățirea relațiilor, finanțelor și bunăstarea fizică.

4. „Cartea de practică pentru încrederea în sine”, de Barbara Markway
În loc să te înece în idei și sfaturi care îți schimbă viața, autoarea se aruncă direct în strategii practice și accesibile, exerciții și ghiduri pas cu pas pentru a te ajuta să scoți în evidență cel mai bun sine. Te ajută să navighezi cu ușurință în minele terestre de încredere în sine în relații, sănătate și profesie.

Cartea te conduce printr-un „program în 5 pași” care începe cu stabilirea obiectivelor. Folosește strategii bazate pe dovezi pentru a stimula acceptarea de sine, conștientizarea și autocompasiunea. În plus, există nenumărate reflecții, liste de verificare și chestionare pentru a te ajuta să interiorizezi lecțiile. În ciuda faptului că este un registru de lucru (pe care mulți dintre voi l-ar putea considera laborios și fad), acesta este de fapt încurajator și pozitiv.

5. „Ten Days to Self-Esteem”, de David D. Burns
Te chinui să cultivi productivitatea în activitățile tale zilnice? Sau ești nemulțumit de ceea ce ai realizat în viață? 10 zile pentru stima de sine te vor duce printr-o călătorie revigorantă de recunoaștere și descoperire de sine. Tot ce ai nevoie este bunul simț și metodele ușor de urmat din această carte pentru a-ți lumina starea de spirit și imaginea de sine.

Cu moduri clare și inovatoare, David D. Burns te va ajuta să identifici cauzele scăderilor de dispoziție și să dezvolți o perspectivă mai pozitivă asupra vieții. Cartea are puterea de a schimba modul în care gândești și simți. Te ajută să realizezi că sentimentele negative, precum furia și frustrarea, nu rezultă din lucrurile rele care ți se întâmplă, ci din modul în care te gândești la aceste evenimente. În plus, vei ști de ce te simți deprimat și vei învăța cum să construiești un sistem sigur de încredere în sine cu exemple și metode detaliat.

6. „Cele patru acorduri”, de Don Miguel Ruiz
Bazat pe vechea înțelepciune toltecă, Cele patru acorduri este un cult clasic despre cum să depășești credințele limitative. Don Miguel Ruiz oferă un cod de conduită puternic care îți poate transforma rapid viața într-o călătorie plină de libertate, fericire și iubire.

Ruiz conturează patru acorduri simple pe care trebuie să le urmezi și care stau la baza unei existențe fericite și pașnice. Acestea includ: Fii impecabil vorbe, Nu lua nimic personal, Nu face presupuneri, Fă întotdeauna tot ce poți. Plină de povești, anecdote și exemple, aceasta este o lectură scurtă și captivantă.

7. „Jurnalul adevărat al unui indian cu jumătate de normă”, de Sherman Alexie
Dacă ești o persoană care se lasă copleșită cu ușurință de acele cărți de autoajutorare predicatoare, această lectură fictivă este pentru tine. Este un roman despre maturitate care se învârte în jurul lui Junior, un caricaturist în devenire care a crescut în rezervația indiană Spokane. Dorind să-și ia viitorul în propriile mâini, Junior decide să-și părăsească școala zbuciumată în favoarea unui liceu pentru albi, unde singurul indian este mascota școlii.

O poveste emoționantă despre adolescenți care se confruntă cu identitatea și auto-descoperirea, această carte oferă o perspectivă unică asupra identității, prieteniei și căutării unui viitor mai bun. În plus, dacă ești interesat să explorezi probleme precum rasismul, sărăcia și identitatea culturală, această carte este pentru tine.

8. „Psihologia stimei de sine”, de Nathaniel Branden
Psihologia stimei de sine este adesea numită o carte revoluționară care a zdruncinat bazele psihanalizei. Oferă o explorare în profunzime a nevoii de respect de sine și modul în care stima de sine (sau lipsa acesteia) ne afectează valorile, obiectivele și răspunsurile. Deși este probabil una dintre cele mai bune cărți despre stima de sine, nu este prietenoasă pentru începători.

9. „Trezește uriașul din tine”, de Tony Robbins
Mai simplu spus, cartea are circa 500 de pagini de informații care schimbă viața, împachetate într-una singură. Chiar și acum, la mai bine de 30 de ani după ce a fost scrisă, cartea ne familiarizează cu strategii și tehnici eficiente pentru a ne stăpâni emoțiile, corpul, relațiile, finanțele și viața în general. De-a lungul cărții, vei descoperi povești despre oameni de succes, un plan de acțiune de 7 zile pentru a-țo schimba viața și o mulțime de sfaturi despre cum să-ți schimbi mentalitatea. Dacă te străduiești să-ți găsești sens în viața ta, această carte poate fi un ghid care să-ți deschidă ochii pentru o acceptare și iubire de sine sporite.

10.„Genesis Begins Again”, de Alicia D. Williams
O altă minune fictivă, Genesis Begins Again este un roman puternic care se adâncește în complexitatea valorii de sine și a identității. Se învârte în jurul unei fete de 13 ani, Genesis, în timp ce navighează în rasismul interiorizat și într-o familie abuzivă verbal pentru a se iubi în sfârșit pe sine. Această călătorie frumoasă a iubirii de sine va inspira pe oricine se confruntă cu provocările autoacceptarii și identității. Mai mult, îi va ajuta pe cititori să înțeleagă impactul grav al așteptărilor și stereotipurilor societății, potrivit lifestyleasia.com.

 

Subiecte în articol: cărţi stima de sine
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri